Kristin Lavransdotter

Kristin Lavransdotter – Brudkronan av Sigrid Undset är den första delen i en romantrilogi. Vissa ser triologin som en av världens bästa kärleksromaner. Sigrid Undset fick Nobelpriset i litteratur 1928 och triologin kan ha bidragit till detta. Vad jag kan se har hon en produktiv författarinna med många uppskattade verk.

Kristin Lavransdotter utspelar sig i Norge under 1300-talet. Det är en hård tid med många regler att förhålla sig till. Den första boken, brudkronan eller kransen, beskriver Kristins barndom, ungdom och förälskelsetid ända fram till giftemål. Första delen beskriver också faderns kärlek till dottern.

Det är lätt att fastna i berättelsen och jag vill, i sinom tid, läsa de andra två delarna i triologin. Även om det handlar om 1300-talet är det så mycket som känns aktuellt i berättelsen. Det imponerar på mig.

Jag har lyssnat till boken via webben då den nu finns tillgänglig som radioföljetong på P1. Inspelningen är från 1991. Jag har valt att läsa/lyssna som en del av mitt bildningsprojekt ”50 innan 50”.

5 tankar på “Kristin Lavransdotter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.