Frankenstein

Frankenstein av Mary Shelley är kanske den första science fiction-romanen. Det är en skräckhistoria skriven av en 18-årig tjej i början av 1800-talet. Det är en roman som berättas i flera steg men många historier som alla visar sig vara viktiga för helheten.

Berättelsen handlar om Viktor Frankenstein, som studerar och bestämmer sig för att skapa en människa och få hen i liv med elektricitet. Han lyckas men skräms av vad han åstadkommer och lämnar sin skapelse utan tillsyn. Efter en tid börjar saker att hända och det är riktigt läskigt.

Det är tidvis lite omständligt skrivet med berättare som återberättar i flera led. Det är många namn och personer som jag till en början inte riktigt håller koll på. Men när jag väl är inne i boken kan jag inte släppa den. Visst, det finns saker att anmärka på men helheten är skrämmande bra, tycker jag. Varken skräckroman eller science fiction är favoritgenre för mig, men jag uppskattar ändå att få ta del av den här historien.

Jag har läst boken som en del av mitt eget bildningsprojekt, 50 innan 50. Den här läsupplevelsen är precis vad jag ville med projektet – att själv får uppleva och reflektera över en bok som man hör mycket om, och dessutom överraskas av att den innehåller så mycket mer än jag kunnat ana. Min upplevelse är att många har inspirerats av denna historia, och det kan jag mycket väl förstå.

4 tankar på “Frankenstein

  1. Jag försökte läsa den här boken på engelska och jag minns inte ens om jag läste ut den eller inte men jag minns att det inte var lätt läsning för min del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.