Mor gifter sig

Mor gifter sig av Moa Martinsson är en roman om ett fattigt Sverige vid förra sekelskriftet. I centrum står en åttaårig flicka och det är utifrån hennes modiga perspektiv vi får följa livet under några år. Det är fattigt, det är mycket bråk och det är väldigt många flyttar för del lilla flickan som ofta går hungrig. Samtidigt är både hon och hennes mamma riktiga tuffingar i mitt tycke, som vågar säga ifrån.

Jag har svaga minnen från en tv-serie som gick på svt när jag var liten. Då uppfattade jag inte att det var flickans perspektiv som var centralt, kanske för att mamman drar till sig uppmärksamheten. Jag uppfattade inte heller att det är trakterna kring Norrköping som det bodde, jag minns ingen östergötska. Det gör att jag fått en helt ny syn på berättelsen.

Jag har även uppskattat att läsa språket. Tidvis mustigt och det tycks som att svenska ändrat grammatik under åren sedan bokens skrev. Nu kan jag ju inte avgöra vad som var den tidens talspråk, dialekt och vad som är skrivspråk med det är i alla fall en härligt läsning, språkmässigt. Berättelsen fångar mig men det är mycket olycka och hemskheter så den kan inte kallas härlig. Jag har förstått att det finns två delar till i en triologi, så de ska jag ta mig an tids nog eftersom jag gillade den här boken väldigt mycket.

Jag har läst denna bok som en del av mitt eget bildningsprojekt ”50 innan 50”.

7 tankar på “Mor gifter sig

  1. Pingback: Nässlorna blomma | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.