Kallocain

Kallocain av Karin Boye är en roman som kan beskrivas om dystopi och Science Fiction. Det är ingen lätt läsning men blir med tiden väldigt intressant.

Det är ett mycket kontrollerande samhälle där i princip alla står under övervakning. En kemist lyckas framställa en drog som får folk att säga den innersta sanningen. Det ger förstås möjligheter för staten men utvecklingen påverkar även kemisten och hans kollegor.

Det är ett kusligt samhället och jag som bara läst några av Boyes dikter kan knappt förstå hur hon kommit på allt detta. Det är bra skrivet och intressant även om det är två genrer som inte tilltalar mig. Det är därför ingen läsningen som ger mig så mycket, det berör inte, men det bidrar till min allmänbildning. Det bidrar även till ett större intresse för Boyes liv och författarskap. Jag är även glad att jag valde en bok med ett ovanligt snyggt omslag.

För mig är detta en del av mitt personliga projekt ”50 innan 50”.

6 tankar på “Kallocain

    • Jag blev imponerad av hur koncentrerad berättelsen är. Det tar upp det som är relevant och viktigt för handlingen och inte så många sidospår. En del av de berättelser som skrivs idag känns väldigt utsvävande och långa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.