Bjuda

Har funderat över ordet bjuda och att det är skillnad på att bjuda och erbjuda. Bjuda kan förvisso har olika betydelser: att ge något utan att ta betalt men även att lägga ett bud. Det jag tänker på är bjuda i form att ge bort. Jag har nämligen reagerat på när organisationer och företag skriver att ”vi bjuder på …” när det i egentligen ingår i priset. Jag uppfattar att de använder språket ”kreativt” för att framhålla sin egen godhet. Idag såg jag om en musikkör som ”bjuder på sång…”. Men de gör de inte. De tar betalt, mer än jag har råd med. Jag kan tänka att de erbjuder en upplevelse, kanske att de bjuder på lite energi och utstrålning men att få lyssna till sången är inget de bjuder på.

Jag tycker att det är intressant med språk. En av fördelarna med ett språk är ju att vi kan förstå varandra. Därför tycker jag att det är klokt att se till att använda språket på ett sådant sätt att vi kan förstå varandra. Att hitta på egna tolkningar försvårar. Självklart kan språket utvecklas och jag föredrar när man gör det med eftertanke, där man vill något klokt med förändringen. Att försöka ställa sig själv i bättre dager eller att inte orka skriva ut hela ”erbjuda” genom att ta bort ”er” är inte tillräckligt gott skäl för mig.

Kanske att vi behöver fler lediga lördagsmorgnar, för att hinna med denna typ av reflektion.

2 tankar på “Bjuda

  1. Jag håller med dig helt och hållet! Betalar man för något och fika ingår så är jag övertygad om att den är inkluderad i priset och inget som man blir bjuden på. Men visst låter det mer positivt att säga att man bjuder på något.

    Trevlig lördag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.