Betydelse av ord

I morse hörde jag något på tv om att några unga kvinnor inte vill använda ordet ”oskuld” för de som inte debuterat sexuellt. De var tveksamma till att man måste ha ett ord för det och de vill framförallt inte ha ett ord som har med skuld att göra. Nu lyssnade jag inte på hela inslaget men det var just ords betydelse som fastnade i mina tankar. Jag inser att jag har lagt in en annan betydelse av ordet ”oskuldsfull”, och att jag inte lagt in så mycket värderingar i det som de unga kvinnorna.

För mig finns andra ord som jag funderat mer över, tex sjukhus. Jag fattar förstås att det finns sjukdom i sjukhus men jag ser det mer som ett hus där man får vård, blir undersökt, förebygger sjukdomar och det handlar lika mycket om hälsa, ohälsa, skador som om sjukdom. Jag inser att det finns andra ord tex mottagning och att det finns andra inrättningar tex vårdhem, hälsohem mm. Jag har helt enkelt tänkt att jag inte kan få till en förändring. Jag har även tänkt att ingen blir friskare bara för att ordet blir mer eller mindre korrekt.

Kanske att jag borde låta mig inspireras av tjejerna som ser till att ord förändras. Det går ju.

3 tankar på “Betydelse av ord

  1. Vi har alla olika värderingar när det gäller vad orden står för. Kanske är det lite av en generationsfråga. Oskuld är djupt förankrat så mig stör det inte. Jag tänker inte i banor av skuld. Betydelsen kommer ju av att sakna erfarenhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.