Visa vad man står för och vara förebild

Igår när jag gick genom ett stilla Vasastan gick jag även mot röd gubbe. Det var ingen trafik så det var helt säkert. Däremot stod en polisbil parkerad där men poliserna verkade vara upptagna av annat. Det kändes inte meningsfullt att vänta. Bara en liten stund senare hamnade jag i samma situation igen: röd gubbe men ingen trafik. Denna gång stod dock två små pojkar med sin mamma och väntade. För mig är det då självklart och fullt meningsfullt att vänta. Om barnen ska lära sig att vänta till grön gubbe, behöver vi vuxna vara förebilder, tycker jag.

Igår kväll var det Earth Hour. Jag gillar idéen att frågan om klimatet uppmärksammas men jag är inte så säker på vilka effekter de släckta lamporna ger. Jag deltar sällan eftersom jag inte tycker att det gör någon skillnad. Jag väljer att agera på andra sätt. Jag är lite orolig för dessa manifestationer som inte ger något. Däremot inger det en känsla att man gör något viktigt trots att inget händer. För mig är det samma sak när exempelvis folk fyller sina facebooksidor med rosa bandet. Det är bra men utan att skänka pengar till forskning så blir effektiten inte så kraftfull. Det är lite som att stå och vänta på grön gubbe, utan trafik och utan att någon ser. Det är rätt och riktigt med påverkar knappast trafiksäkerheten.

Min tanke att om att manifestationerna ska ge något, så behöver vid kompletteras med annat. Jag har sett några exempel på initiativ till samtal, kunskapsspridning och liknade. Det tycker jag är bra. Då ger manifestationen mer än en mysig stund med levande ljus.

 

Annons

4 tankar på “Visa vad man står för och vara förebild

  1. Många som deltar i Earth hour tror att de gör en insats genom att spara energi under en timme. Det glöms bort att det handlar om ett långsiktigt ställningstagande för vår jord. Då krävs det betydligt mycket mer och det verkar på tok för få vara medvetna om. Håller med om att det är samma sak med rosa bandet. Ger man inget ekonomiskt bidrag så är det totalt verkningslös trots att profilbilden har ett rosa band. Men visst, det ser snyggt ut. Mycket snack och lite verkstad skulle jag vilja säga…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.