Min fantastiska väninna

Min fantastiska väninna” spelas som pjäs inom Kulturhuset i Stockholm. Eftersom själva kulturhuset är stängt för renovering spelas denna pjäs på den lilla teatern i Årsta. Pjäsen baseras på de fyra böckerna av Elena Ferrante och hela föreställningen var ca fyra timmar inkl en paus.

Det är många roller och karaktärer och de flesta av dem gestaltas fantaktiskt bra. Det är en fin helhet med skådespelare ,text, gestaltning, dans och scenografi. Det tar av mycket av skådespelarna och det är imponerande att de orkar under alla timmar. Pjäsen hade premiär i början av året och det är slutsålt hela våren. Däremot kommer fler föreställningar nästa år! Jag förstår publiktrycket och jag glad att någon lämnat återbud som möjliggjorde mitt besök.

Eftersom jag bara läst den första boken i romansviten, så vet jag inte hur mycket som finns med i pjäsen. Jag hade även svårt att hänga med i alla namn och roller (skådespelarna spelar flera roller). Jag tycker inte att det gör något. Det som finns med är riktigt bra och det berör på väldigt många sätt. Maja Rung som Lenú är alldeles strålande.

Det är en utmaning med en så lång pjäs, särskilt efter en lång arbetsvecka. Det är trångt i den lilla teatern så man kan inte sträcka ut benen. Det är inga mjuka fåtöljer heller även om det försett sitsarna med extradynor. I detta fall var pjäsen så bra att man accepterade ev olägenheter. Visst var det skönt att få sträcka på benen i pausen men samtidigt ville man in i salongen igen och se mer.

Sammanfattar det hela med att det blev fyra fantastiska timmar.

Annons

10 tankar på “Min fantastiska väninna

 1. När det är en så pass lång föreställning gäller det verkligen att man blir fångad av det som utspelar sig på scenen. Jag har läst första boken men tyckte inte alls om den. Därefter gjorde jag ett försök med den andra men gav upp. Därför tror jag inte att det är en pjäs för mig. Härligt att du var så nöjd med föreställningen och vilken tur att det blev ett återbud.

  Trevlig lördag!

 2. Jag tycker också att jag läst en av de böckerna, men inte fått nån känsla för det. En så lång föreställning kräver hög koncentration…

  • Oj, finns den som tv-serie, det visste inte jag (kan knappt några kanaler och inga abonnemang. Förstår att många vill utveckla den. Visst undrar man vem författaren är!

   • Tycker inte heller om abonnemang men tog en gratismånad för att se just den 🙂 ja, det vore intressant att veta och lånade ”Ferrante om Ferrante” men jag tappade intresset måste jag erkänna och är lite kluven till de två övriga jag läst av henne, inte lika bra som Neapel-sviten…

   • Fick en känsla av att det försöker sälja allt av henne nu när efterfrågan finns. Men jag har inte hört så mycket av de andra böckerna.

   • Så kan det vara, frågan är vad som är skrivet/utgivet/översatt först… Jag har läst två övriga, minns ej om jag bloggade eller bara skrev på min bokinsta…

 3. Pingback: Fredagen som var | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.