Personlighet och struktur

Innan jag började plugga levde jag i tron att skolvärlden har en fungerande struktur som gör utbildning transparent. Nu är den bilden ändrad. Min upplevelse är att strukturen och administrationen/byråkratin är enorm men att det ändå inte lyckats likforma och ge transparens. Enligt min mening är inte lösningen att föra på mer struktur och byråkrati. Nu gäller det för lärare att lära av varandra och inse hur de kan arbeta på ett sätt där de får nyttja sin personlighet utan att det går ut över transparens.

För varje kurs jag går, måste man lära sig hur läraren betygsätter och fokuserar på. Det hjälper inte med mallar och långa dokument som beskriver kursmål och betygkriterier då varje lärare har sin egen tolkning och bedömning.

Mitt förslag till lösning är att lärarna samverkar er och i olika konstellationer. Det vore även bra om det kan läsa mer av varandras texter, dels för att ta bort oklarheter, dels för att lära av vandra. Vi elever sker skillnaderna och det vore bra om lärarna drog samma lärdom.

Naturligtvis blir detta extra tydligt för oss som lär oss att granska och utveckla verksamheter. Ibland känns det väldigt ironiskt då våra lärare inte lever som de lär ut. Det borde få sina chefer att lyssna på sina egna lärdomar.

Annons

4 tankar på “Personlighet och struktur

  1. Personligen anser jag att saker som nationella prov borde bedömas av helt oberoende personer. Det är också helt olika hur man jobbar i olika kommuner, på vissa håll träffas alla svenska lärare i kommunen och bedömer alla delar i NA-prov för svenska, och så matematik samt engelska. Jag tror det där skulle ge en mer likvärdig bedömning. Nu är jag dock på väg bort från bedömning och betyg, om 1 år skriver jag mitt examensarbete för att bli specialpedagog. Ser verkligen framemot att slippa bedöma och granska barn, jag vill hellre bygga och ge dem förutsättningarna att lyckas.

    • Jag har ingen koll på grundskolan men anar att problem liknar varandra, att det är någon form av systemfel. Jag tror att man måste tänka om och fokusera på rätt saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.