Kroppens rytm och behov

När solen går ner på eftermiddagen, och mörkret faller, vill mina ögonlock följa med i den nedåtgående rörelsen. Jag blir så oerhört trött och vissa dagar är värre än andra. Kaffe fungerar inte, möjligen socker men det är som att kroppen strejkar vid denna tid. Det händer att jag tar en eftermiddags-nap, en kortare tupplur på soffan. Igår blev det dock inte så. Jag vaknade efter alldeles för många timmars sömn.

När jag vaknade var det kväll och kroppen konstig. Det är som att ingenting stämmer och alla sinnen är ur balans. Törstig, luddig i huvudet och en diffus tyngt i hela kroppen. Trodde aldrig att jag skulle kunna sova under natten men det gick alldeles utmärkt. I morse vaknade jag, pigg och glad igen.

Mina tankar är att å enda sidan tror jag att detta är naturligt dvs att vi ska lyssna till kroppens behov och att vintertid är en tid för vilka. Vi behöver kanske inte gå i ide men inte heller förvänta oss samma energi som under sommaren. Å andra sidan är jag ju en del av samhället som behöver prestera och leverera. Det vill jag inte stå utanför, jag vill bidra och jag vill förverkliga både mig själv och goda idéer. Detta ger mig anledning att undra om vårt samhälle utvecklas i rätt riktning när det inte tar hänsyn kroppens naturliga rytm och behov.

4 tankar på “Kroppens rytm och behov

  1. Även om vi inte går i ide så är många tröttare under vinterhalvåret men det brukar bli bättre när dagarna blir ljusare. Återhämtning är viktig och det behovet är större under vinterhalvåret tycker jag.

    • Har hört om en del som tar Thailandsemester under vintern och upplever att de slipper förkylningar och klarar sig bättre. (Har tydligen även påverkat antal födslar vissa tider året). Kanske att det behövs någon form av energikick för att orka (dock in annan form än Thailandsresa).

  2. Nä, jag är övertygad om att samhällsutvecklingen går på tvärs med våra biologiska behov. Så vad göra? Boosta m vitamin, dagsljus när en kan och att vara snäll mot sig själv vad gäller krav på prestation och ork tänker och försöker jag leva i allt större utsträckning.

    • Kloka ord. Jag har ju något bättre förutsättning nu när jag pluggar på distans. Men ändå är det så svårt. Flexibla tider hjälper ju inte när man ska vara tillgänglig jämt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.