Sally och nazistligan

Sally och nazistligan är skriven av Jan Bergman. Den anges vara spionroman eller spionthriller och utspelar sig i Stockholm 1946. Kriget är över men det tycks som att det pågår en del aktiviteter, trots allt. Sally, som börjar jobba som detektiv, tar sig an sitt första uppdrag och hamnar i en märklig historia. Sally, en man i 30-års åldern, har ett förflutet som chaufför i svenska underrättelsetjänsten och har både kunskap och kontaktnät som han nyttjar.

Författaren har mycket kunskap och svenskt underrättelsearbete och Stockholm på 40-talet vilket märks i texten då dessa delar är beskrivs ingående. Jag upplever dock kvaliteten som ojämn där andra delar är betydligt sämre beskrivna. Dialogen är tidvis märklig, gestaltningen undermålig och byte av berättarröst kan dyka upp mitt i ett stycke. Själva storyn är en tunn tråd. Det finns inga bihistorier, förväxlingar eller annat som växer sig samma till en stark berättelse utan allt hänger på den sköra tråden. Min upplevelser är att obalansen i berättelsen tynger. Jag lockas inte av att läsa fler böcker i serien.

5 tankar på “Sally och nazistligan

  1. Jag kände direkt att det inte var en bok för mig. Underrättelsearbete är inget som fångar mig men ibland måste man bilda sig en egen uppfattning.

  2. Jag vill minnas att jag gillade inledningen – är svag för allt som kan kallas spionroman. Men sedan blev det som om det var skrivet för barn – tror jag. Har glömt det mesta vilket iof säger mer om mig än boken.
    Gott nytt år!

    • Precis! Vi skrattade när vi läste titel – tyckte att det lät som en barnbok. Även om storyn kan vara intressant, delvis baserad på verklighet, blev gestaltningen lite fånig.

  3. Pingback: Roligt med blandning | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.