Chaufför

Har varit hos mina föräldrar. Dagens uppgift var att skjutsa dem till sjukhuset, lämna på två olika ställen, vara transportör inom sjukhuset, ta dem till apotek mm. Det brukar fixa detta själva men idag skulle pappa undersöka ögonen och kunde inte köra bil.

Första utmaningen var att min bil är lite före liten. Den är inte anpassad för att få en stor rullstol. Det var ett fixade och trixande innan jag lyckades. Nästa utmaning var att få in pappa i bilen. Han går dåligt, är stel och har väldigt ont och det är svårt i min lilla bil.

Nästa utmaning var, för mig, att hitta på sjukhusområdet. I Örebro är sjukhuset sedan länge en byggarbetsplats. För mig som inte hittar är det riktigt knepigt att se förstå skylning, hitta parkering mm. Jag fick lämna av mina föräldrar på olika ställen, leta parkering och sedan försöka hitta tillbaka till pappa igen.

Man kan tro att ett sjukhusområde är handikappanpassat. Ändå var det som att köra slalom på en hinderbana med rullstolen. Helt otroligt hur mycket skräp som står i korridorer och det som borde vara öppna ytor. Känner att jag skulle kunna bli en aktivist för bättre tillgänglighet.

Tillslut så gick allt bra och jag kunde leverera både föräldrar till deras hem. Tyvärr blev det lite bråttom för mig, då jag behövde hem till mig vilket innebär 20 mils bilkörning i mörkret. Jag är verkligen ingen stjärna på att ta hand om gamla föräldrar och tacksam för att jag inte har ett vårdyrket. Gissar att jag har några år framför mig där jag helt enkelt måste acceptera att ta hand om föräldrarna allt mer.

2 tankar på “Chaufför

  1. När föräldrarna blir äldre så blir det ofta att man får den rollen om de inte är pigga, friska och rörliga. Tack och lov så fick min mamma färdtjänst efter jag hade hjälpt henne att överklaga till kammarrätten och beslutet var en stor lättnad. Även om vi bodde hyfsat nära så kunde vi inte komma ifrån dagtid och köra henne. Men med åren behövde hon hjälp med nästan allt och då var det skönt att vara två syskon. Hemtjänstens insatser bestod om blixtvisiter på fem minuter. Kanske låter jag bitter men det är inte alltid lätt att bli gammal. Kan förstå att dina föräldrar uppskattade din hjälp.

    • Du låter inte alls bitter. Du beskriver hur det ser ut i Sverige idag. Det finns mycket att förebättra in om äldreomsorgen. Det är alldeles för många äldre som fått tåla och acceptera alldeles för mycket. Jag behöver lära mig att ställa upp mer, men de där 20 milen känns att köra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.