Tankar om lön

De senaste dagarna har jag funderat mycket kring lön. Vad ett arbete värt? Vilka andra aspekter har också ett värde? Hur avgör man olika värden?

Det började med ett telefonsamtal med en potentiell arbetsgivare. Det gällde ett jobb, där hen ser mig som attraktiv med aningen överkvalificerad. Vi talade om uppgifter, utmaning och såsmåningom kom även lön upp. Det visade sig att företag tänkt sig en lön för tjänsten som ligger betydligt under vad jag haft de senaste åren. Det här fick igång mina tankar ordentligt. Vad är jag villig att acceptera?

Eftersom det inte är en cheftjänst, är det betydligt mindre ansvar. Och eftersom jag delvis byter inriktning så kan jag inte begära lön som om jag vore en erfaren specialist. När jag för någon månad sedan diskuterade lön angående en cheftjänst, blev jag förvånad över hur låg lönen var i förhållande till ansvar. Då kändes det inte alls rimligt att ta ett så stort ansvar utan att få kompensation för det. Men hur ska man värdera det i reda pengar? En annan sak med den aktuella tjänsten för samtalet var att den ligger nära hemmet. Jag skulle i princip kunna gå hem efter en arbetsdag och vara hemma redan vid femtiden, vilket aldrig hänt i mitt yrkesliv tidigare. För mig är det helt fantastiska möjligheter till fritid (och skrivande) vilket förstås har ett mycket stort värde. Men hur värderar man det i pengar?

Som ni anar har jag ännu inte kommit till någon slutsats i absoluta termer. Men det står helt klart att lönen bara är en liten del av vad jag behöver för att känna tillfredsställelse med ett jobb.

2 tankar på “Tankar om lön

  1. Man får väl se över hur fritt arbetet är (kan man flexa, arbeta hemifrån), finns bonus, pensionsspar…det är mkt som bidrar till helheten. Sen ska man inte glömma att lönen är pensionsgrundande. Och över en viss summa blir ett antal tusenlappar inte så mkt netto.

    • Så rätt. Det är mycket som ska vägas in. Jag tycker att jag ligger hyfsat bra till med pension eftersom jag jobbat sedan tonåren med avbrott först nu. Många har det sämre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.