Det mest förbjudna

Det mesta förbjudna av Kerstin Thorvall är en roman som väckte uppmärksamhet när den kom ut 1976. Det handlar om en kvinna och hennes sexualitet men även mycket om undertryckta känslor, ångest och någon form av evigt tonårstrots.

Det här är en bok som ligger långt ifrån den litteratur som jag själv dras till Jag läser den som en del av mitt bildningsprojekt ”50 innan 50”. För några år sedan såg jag en pjäs på Stadsteatern i Stockholm, ”Kvällarna med Kerstin”, om Kerstin Thorvall. Jag minns i stort sett inget av pjäsen, bara att Ann Petrén var otroligt bra. Jag bestämde mig i alla fall för att någon gång läsa någon av Thorvalls böcker.

Jag kan inte säga att jag förstår allt. Min upplevelse är att det är mycket om lust och ångest. Men jag tänker att en människa består av fler sidor och jag saknar att inte få veta mer om huvudkaraktärer. Jag saknar även fler perspektiv. Berättelsen beskriver otroheter utifrån kvinnans sexuella behov, men inget om andra aspekter tex om det är ok att såra andra människor. Min uppfattning är boken generellt sett vad huvudkaraktären vill ha, men inte så mycket om vad hon kan behöva ge till andra. Den balansens saknar jag.

Nåväl, jag försökte i alla fall ta till mig berättelsen och jag gav boken en chans.

2 tankar på “Det mest förbjudna

  1. Kerstin Thorvall är en av mina absoluta favoritförfattare! 🙂 Jag gillar språket och att hon beskriver saker som de är, utan att hymla. Sedan, efter 10 böcker, ser man ju vissa teman och mönster, och vet man mer om hennes bakgrund så blir det ju en aning absurt, mer egoistiskt än frigjort liksom… Men tycker ändå att hon har tillfört ngt mkt stort till svensk litteratur…

    • Jag tycker att jag kan ana, att flera svenska kvinnliga författare har inspirerats av Thorvalls sätt att skriva. Och jag kan tänka mig att det var debatt när den kom ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.