Statistik visar verkligheten

Min egen upplevelse om hur jag läser är tydligen inte helt överensstämmande med verkligheten. Idag har jag kollat lite statistik över böcker jag läst under 2017 och 2018. Jag trodde själv, att jag läser betydlig fler böcker av kvinnliga författare och att jag läser mest av svenska författare.

Statistiken visar att av de 120 böcker jag läst under perioden har 45% varit av manliga författare och 55% av kvinnliga författare. Under samma period har fördelningen mellan svensk och utländska författare varit 50% / 50%. Det är således betydligt jämnare än jag kunnat ana. Det är dock skillnader mellan åren och kanske att jag skulle ha behövt kolla under längre period.

Jag trodde även att jag läser mest av manliga författare bland de utländska. Det stämmer men enbart liten övervikt: 53% manliga respektive 47% kvinnliga författare bland de utländska författare jag läst. Bland de svenska författarna är kvinnorna i majoritet i min läsning: 64% kvinnliga respektive 36% manliga författare. Det överraskade mig lite eftersom jag trodde övervikten var värre.

Det är kul att överbevisa sig själv, framförallt nyttigt att stämma av magkänslan med verkligheten ibland.

Bakgrunden och inspirationen till denna koll, kommer från ett inslag i Babel om hur vi läser.

2 tankar på “Statistik visar verkligheten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.