Att läsa varierat

I söndagens Babel på Svt diskuterades bl.a. hur vi läser och om vi läser romaner skrivna av både manliga respektive kvinnliga författare samt böcker med manliga respektive kvinnliga huvudkaraktärer. Tanken var bl.a. att om vi enbart läser av författare av vårt eget kön samt med huvudkaraktärer av vårt eget kön, missar vi chansen att förstå mer av varandra över könsgränser. Det tycker jag är väldigt intressant och leder till självrannsakan.

Min känsla är att jag främst föredrar att läsa böcker av kvinnliga svenska författare, men bland utländska författare läser jag främst böcker skrivna av män. Det är dock bara en känsla. Jag har inte kollat om det stämmer. Jag tror att jag har statistik för 2017 och 2018 och den ska jag naturligtvis sätt mig och gå igenom när jag har tid. Jag bävar för att se resultatet.

Än viktigare är att jag behöver funderar över hur jag väljer böcker framöver. Hur får jag en mer varierad läsning? Vilka författare har jag missat? Det känns som att jag måste se till att frigör ännu mer tid för läsning.

10 tankar på “Att läsa varierat

 1. Spontant så tror jag att jag läser mest böcker skrivna av kvinnliga författare. Men jag är inte på något vis ensidig och är definitivt öppen för andra alternativ. Det är inget direkt som jag tänker på när jag väljer böcker men nu när du tog upp det så…

  • Jag har inte heller tänkt på det tidigare. Mannen som pratade hade läst ”feministisk” litteratur under någon månad och menade att metoo-uppvaknandet kanske inte hade behövt vara så drastiskt för män om de läst mer av kvinnliga författare tidigare. De menade att litteraturen kan ha en roll i att vidga vyer.

  • Intressant. Jag undrar hur utbudet ser ut hos förlagen. Har de en jämn fördelning? Gissar att det måste förhålla sig till efterfrågan för att överleva.

 2. Har inte alls tänkt på detta, men när jag kollade igenom läslistan för den senaste tiden noterade jag att det är ungefär fifty-fifty vad gäller författare. Och med författarens kön följer ofta huvudkaraktärernas kön i min lista.

  • Anade nästa den, då spänning och deckare har fler manliga författare än feelgood. Jag har verkligen fått tänka till. Å andra sidan läser jag en hel del för avkoppling och då lockas jag av berättelsen.

  • Det jag menar är att det finns manliga deckarförfattare att välja bland. I feelgood, chic-.lit mm finns de i stort sett inte alls. Några blir fler än inga alls.

   • Aha. Ja så är det. I deckargenren finns gott om både manliga och kvinnliga författare, men inte feelgood och chick-lit.

 3. Pingback: Statistik visar verkligheten | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.