Svårt med namn

Jag är inte superinsatt i genusdebatt och hen-diskussioner. Jag ser människor som människor. Jag ser inget konstigt i att några av oss är kvinnor och att andra är män och jag gör ingen värdering i det. Därför har jag inget emot att använda ord som han och hon. Jag tycker att det gör konversationen levande.

I måndags upptäckte jag ett nytt namn i min studiegrupp. Det är en person jag inte stött på tidigare och ingen annan heller i gruppen. Vi blev osäkra men bestämde oss för att det måste vara personens eget ansvar att agera. Ikväll kom ett mejl, dvs när vi andra redan har jobbat i tre veckor! Personen har ett namn som jag tolkat som kvinnonamn. När jag googlar ser jag bild på en man. I facebook syns bild på en person i cyklop. Som sagt, det spelar ingen roll och jag lägger ingen värderingen i det, men jag vill ändå gärna veta. Jag vill veta hur jag ska tilltala personen. För mig känns det väldigt stelt och opersonligt att här skriva ”personen” när det handlar om en studiekamrat.

För mig är det ett litet exempel på hur svårt det kan vara att kommunicera och interagera i vårt samhälle. Säkerligen att någon har annan uppfattning, kanske uppfattar mig som trångsynt. Men jag vill verkligen inget illa. Jag vill bara tilltala personen korrekt och använda det rika språk som vi har.

12 tankar på “Svårt med namn

      • Min tanke är mer generell eftersom jag många gånger varit i diskussioner där andra blir irriterade på att jag ser fördelar i att veta könet på en person. Men jag inser att jag inte uttryckt det tillräckligt tydligt i inlägget. Det är således inget problem som kräver en lösning här och nu utan tankar om förhållningssätt och om könet är viktigt i sammanhanget.

  1. När det gäller hen har jag svårt för det – om inte personen själv önskar bli tilltalad med det. En gång var det nån som benämnde mig hen – och jag blev rätt förbannad, jag är ju en hon även om jag i vissa sammanhang kanske upplevs som manlig eller bådeoch.
    Förstår ditt dilemma. Går det att ställa en rak fråga till vederbörande?

      • Det behöver det ju inte vara, om jag hade tänkt lite mer. Men jag vill å andra sidan inte ha en korrekt och felfri blogg. Jag vill att den ska spegla livet. Nu fick jag väldigt tydlig respons i att alla inte lever i den diskussionsvärld som jag gör, och det är en nyttig påminnelse.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.