Pennskaftet

Elin Wägner skrev Pennskaftet 1910 och temat är kampen för kvinnors rösträtt. Det är en trovärdig skildring av Stockholm på 1910-talet och den politiska kampen. Pennskaftet, ett smeknamn, för Barbro som är en ung kvinna och journalist. Hon är en av de kvinnor som engagerar sig i kampen för att kvinnor ska får rätt att rösta och hon gör det på ett både modigt och vågat sätt. Samtidigt finns kärleken och relationen till en man som också är en viktigt del av berättelsen.

Jag började läsa förra året men kom inte in i boken. Boken råkade lämnas kvar i en ryggsäck som varit undanlagd under vintern och i somras kom boken fram igen. Jag mindes inte alls vad jag läst och fick börja om från början. Det tog emot, men så kom jag över en tröskel och hela berättelsen öppnade sig för mig.

Tidigare har jag läst Norrtullsligan av Wägner. Eftersom jag visste för lite om Stockholm, i början av 1900-talet, och miljöbeskrivningarna var magra, har jag försökt lära mig mer bla sett på gamla foton. Det hade jag viss nytta av nu, eftersom miljöbeskrivningarna är begränsade även in denna berättelse. Det är inte det fattigaste av Stockholm som visas upp. Klasskillnaderna var stora och det kan var svårt att veta karaktärernas sociala ställning.

Att läsa boken i valtider innebär att man tydligt ser att kampanjandet var tufft och orden hårda redan på den tiden. Det var inte helt lätt att få människor att ställa upp och jobba för en god sak, däremot lätt att få bedömd och förminskad. Det tycker jag att jag känner igen, även idag.

Min läsupplevelse började i moll men slutade i dur. Det har gett mig massor av tankar som jag absolut bär med mig. Just nu tänker jag på att Wägner, sent i livet, blev invald i Svenska Akademin. Jag tänker att hon skulle ha behövts där en längre tid, även idag. Personligen känns det en aning ironiskt att det är Horace Engdahl som skrivit en inledande text till utgåvan.

Jag har läst denna bok som en del av mitt bildningsprojekt ”50 innan 50

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.