Makt

Dagens tankar går till temat ”Att ha makt och hur man använder sin makt”. Med makt kan man göra mycket: man kan påverka och förändra världen till det bättre. Men man kan även trycka ner andra människor. Det är upp till makthavaren hur man vill förhålla sig till sin makt, tänker jag.

Igår eftermiddag, vid femtiden, fick jag ett mejl från en rekryterare. Hon ville göra en telefonintervju, vilket förstås glädjer mig. Däremot blev jag inte helt imponerad av hennes framförhållning, då hon vill ha intervjun i dag på förmiddagen. Eftersom hon har makten, så ser jag självklart till att var flexibel och redo för samtal. Jag svarade att jag såg fram emot en intervju. Sedan dess har jag inte hört något. Hur lång är en förmiddag egentligen?

Jag fattar att rekryteraren har hela makten och vi som söker har att förhålla oss till de försättningar som ges. Men även rekryterare kan ju respektera andra människor. Det gör så mycket för inställningen både till det rekryteringsföretaget och det företag som söker folk. En bra relation blir en bra intervju, vilket alla parter tjänar på.

Det här är inte första gången det händer. Jag har inget att vinna på att mejla och fråga om tid. Jag kan bara påminna om att jag fortfarande är intresserad av tjänsten och intervjun. Under tiden sitter jag här vid telefonen, förbereder mig och väntar. Hur lång kan en förmiddag vara?

5 tankar på “Makt

 1. Det är tråkigt att det fortfarande är på det här viset – så var det när jag själv var jobbsökande.En person vid ett företag tyckte att jag skulle åka till en annan kommun för att bli intervjuad på skärtorsdagens eftermiddag. Min plan då var att åka neråt landet och ta hand om lilla mamma från onsdagen. Jag bad om uppskov eller ny dag – det gick icke! Vidare verkade det vara kutym hos vissa företag att inte ens svara att de hade tagit emot ansökningar. Jag har den senaste tiden sökt några jobb som har sett intressanta ut. Även i det sammanhanget är det likadant som tidigare – alla svarar inte. Det är ofta väldigt enkelt att lägga in ett autosvar, men inte ens det gör vissa företag. Då känner jag: aldrig den arbetsgivaren mer. Men jag är i det läget att jag har ett bra jobb. Hade jag varit arbetssökande resonerade jag troligen annorlunda.
  Hoppas hon du skrev om har hört av sig!!!

  • Idag finns jättemånga rekryteringsföretag som ofta ligger som ett filter mellan sökande och företaget, på gott och ont. Men processerna är ofta ryckiga och när det händer, händer det fort. Man får vara på tå. Än har jag inte hört något men jag hoppas på besked snart. Kan ju inte sitta fast vid en telefon i flera dagar.

   • Ja för att företagen själva inte har tid att sköta rekryteringarna. De rekryteringsföretag jag har haft kontakt med har emellertid skött sig bra och hört av sig när de ska, lämnat besked i utlovad tid etc. De tänker väl att alla har mobiler nu, men vem vill bli intervjuad om man till exempel befinner sig på en plats med mycket folk? Tillgänglighet – på gott och ont.

   • Jag upplever skillnad i hur de olika rekryteringsföretagen arbetar. En del är väldigt måna om sökande, andra har alldeles för mycket att göra för att klara sina uppdrag. Troligtvis högtryck just nu i arbetet.

 2. Pingback: Utmaningar | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.