Processen

Processen av Franz Kafka är en roman som jag genom året hört om men aldrig läst. Nu har den en del av mitt bildningsprojekt ”50 innan 50” och jag har under en tid valt att lyssna till boken med Gerhard Hoberstorfer som uppläsare. Som jag förstår det, finns det olika versioner av boken så jag är inte helst säker på vilken version jag har lyssnat till.

Det är någon form av mardrömsscenario. En trettioårig man vaktar upp och inser att han blivit häktad på oklara grunder och i en oklar process. Det är bara början på en mängd märkliga förvecklingar där mannen har svårt att veta vad han kan göra för att handla rätt.

Det är knepigt och gåtfullt. Jag hade till en början svårt att ta till mig historien men blev sedan fast. Det är omständligt och oförutsägbart. Jag hade svårt att förstå hur det skulle sluta och kanske att jag inte är så förtjust i slutet. Däremot är jag glad att jag lyckades ta mig igenom boken, trots att det knappast är något lättsam historia.

4 tankar på “Processen

  1. Kafka önskade jag mig och fick i julklapp 1981. Kanske dags att prova att läsa om Processen, Slottet och Amerika, tror jag delarna hette. Tack för påminnelsen – även om din upplevelse inte var den bästa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.