Tvivel

Ibland tvivlar jag på att mina idéer är bra. De senaste dagarna har jag tvivlat på mitt läsprojekt 50 innan 50, där jag vill läsa sådan böcker som jag önskar att jag redan har läst men sällan tar mig tid att läsa. Jag ser det som ett bildningsprojekt. Det handlar om klassiker, kända verk, viktiga verk mm.

Under den senaste veckan har jag kämpat med två böcker som jag läser parallellt. Dels läser jag ”Äcklet” av Jean-Paul Sartre, dels lyssnar jag på en ljudbok ”Processen” av Franz Kafka. Det är inga lätta böcker. Jag känner mig tyngd. Jag har svårt att fokusera, läser bara en liten stund åt gången. Jag glider in och ur texten. Jag dricker massor av kaffe.

Under mitt lilla projekt, hittills, har jag hittat en del guldkorn. Jag har även förfasats över vissa böcker som  jag tycker är otäcka. Jag var inte riktigt beredd på alla hemskheter som beskrivs i de böcker som beskrivs som klassiker. Måste fundera lite på vad det betyder. Är annat jag läser ytligt? Kan man skriva djupt utan att beskriva hemskt?

Som person är jag långsiktigt och jag ger inte upp. Inte ens dessa tvivel kommer stoppa mitt projekt. Det kommer dock att krävas mer kaffe. Och kanske även praliner, smågodis eller annat som ger kroppen energi till läsandet.

 

Annons

2 tankar på “Tvivel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.