Oroväckande

Igår var det ”Overshoot Day” dvs den dagen då vi i mänskligheten gjort av med budgeten av förnybara resurser för 2018. Under resten av året lever vi över våra tillgångar. Det känns som att dagen kommer tidigare och tidigare för varje år. Jag tycker att det är lite svårt att ta till sig, men å andra sidan fattar jag direkt att detta inte är hållbart i längden. Vi använder mer än resurser än vi egentligen har och så kan vi inte agera om vi vill att kommande generationer ska ha en framtid.

Något jag inte var lika medveten om var att vi troligen fick en ny högsta topp i Sverige igår. Det är sydtoppen på Kebnekaise som varit högsta topp. Där finns en glaciär som smälter. Smältningen har pågått under många år men är ytterst påtaglig i år. Toppen har minskat 4 m bara under juli månad. Nordtoppen består av berg och kommer troligen att räknas som högsta punkt nu. Samtidigt kan det komma att variera framöver.

Det här är sådant som oroar mig av flera skäl. Dels oroas jag av så viktiga frågor har en tendens att försvinna i mediabruset. Dels oroas jag av att jag har inte helt klart för mig vad som måste göras men det kommer att krävas mycket. Jag kan bara börja med mig själv men det är å andra sidan inte illa. Alla behöver bidra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.