Den umbärliga

Den umbärliga av Sigrid Combüchen är en bok om Ida Bäckmann. Det är dock ingen renodlad biografi utan snarare en essäbok. Ida Bäckmann levde 1867-1950 och var under en tid något av en kändis, dock inte alltid omtyckt. Hon hade någon form av fling med Gustaf Fröding, något oklart även efter man har läst denna bok. Detta beror bland annat på att mycket av det Ida själv sagt och skrivit, förnekats av andra. Ida Bäckmann var även vän med Selma Lagerlöf.

Jag hade inte hört talas om Ida Bäckmann tidigare men under läsningen har jag googlat en hel del. Hon är inte helt lätt att komma in på skinnet och så här i efterhand är det svårt att veta vad man ska tro. Det gör Combüchens bok så intressant. Hon låter Ida vara så komplex som en människa kan vara och hon ifrågasätter gamla sanningar och bidrar med nya perspektiv. Det blir utmanande och intressant.

Den udda kompositionen av boken kan vara svår till att börja med men mot slutet har jag full förståelse för valet. Något som jag verkligen gillar med boken är språket. Så målande och träffande och många fina ord som de var länge sedan jag använde. Det var en fröjd att läsa.

7 tankar på “Den umbärliga

  1. Jag upplevde den nog inte som en essäbok, men upplevelser är ju olika människor emellan. Eftersom jag skrev min C-uppsats om Fröding var jag extra nyfiken på just denna bok när jag läste den för… ett par år sen..?

    • Boken har ju en alldeles egen stil och jag tycker att essä ligger närmast för att kunna beskriva den. Jo, det var några år sedan boken var aktuell men eftersom jag har en del böcker i bokhögarna här hemma så kan jag njuta av gamla fynd.

      • Och jag tror att jag hittade min på antikvariat och köpte den second hand. Det finns ett ställe i Stockholm som jag bara ÄLSKAR att botanisera i. För även om jag helst vill äga böckerna köper jag gärna second hand. Jag läser långt ifrån enbart nya böcker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.