Sigrid Hjertén på Waldemarsudde

Just nu pågår en jättefin utställning på Waldemarsudde och Sigrid Hjertén och hennes konstnärskap. För många år sedan fångades jag av Hjerténs målningar och hon är en konstnär som jag beundrar och som intresserar mig mycket. Hon föddes 1885 och dog 1948 och hann med en hel del under sitt liv med både ljus och mörker.

Utställningen går i kronologisk ordning vilket gör det möjligt att se hur konstnärskapet utvecklas och förändras. Jag valde att gå med en öppen visning och guiden gav mycket intressant information. Mycket var känt sedan tidigare men jag fick i alla fall med mig några nya perspektiv och tankar. Dock, det var nästan outhärdligt denna varma julidag. Nästan alla viftade med programblad för att få lite svalka men ack så svetten rann.

Efter visning och egna studier, behöver jag fika. Prinsens kök erbjuder godsaker men prisnivå är åt det dyrare hållet. Kaffe och en smörgås kostade 115 kr. Jag valde bort både en kardemummabulle för 40 kr och räksallad för 170 kr. Inträdet kostade ju redan 150 kr och min plånbok tål inte utsvävningar varje dag. Det är lite trist. Prisnivån gör att jag inte tar med mig vänner dit på spontanbesök. Vi som går, vet vad vi vill se.

Efter fikapausen gick jag tillbaka till utställning och studera vissa verk lite mer noggrant. Det var intressant att se verk, där Hjertén och Isaak Grünewald (make) har målat samma motiv. Lika men ändå så olika. Det var även intressant med en sal där några av sonens (Ivan Grünewald) verk var utställda.

Jag rekommenderar ett besök och hoppas att även att utställningen får turnera till fler orter. Det är den värd. Själv ska jag skaffa fler böcker om Sigrid Hjertén, då intresset djupnat.

Annons

3 tankar på “Sigrid Hjertén på Waldemarsudde

  1. Pingback: Inget flyt | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.