Pendeltåg

I fredags kom nyheten att två pendeltågsstationer stängs i Stockholm av säkerhetsskäl. Det visade sig vara Stockholm City och Odenplan vilket är de två viktigaste stationer. Ännu finns ingen prognos för när de kan öppnas igen.

För oss som reser med pendeltåg innebär det att det är svårare att ta sig till stan och det kräver tidskrävande byten. Personligen har jag valt att avstå att åka till stan. Min plan för helgen var att ta Waxholmsbåt ut i skärgården, båtar som går från Strömkajen. Det har jag skjutit på framtiden. Det fungerar för stunden men inte hur länge som helst. Problemet med pendeltågsstationerna måste lösas.

Den 10 juli 2017, skrev jag det här inlägget: Nya stationer för pendeltåget. Man behöver inte vara någon superexpert för att inse att rulltrapporna är en kritisk punkt för dessa stationer. Nu visar det sig hur sårbart samhället är.

I skrivande stund tycker jag att det är bra att alla insatser läggs på att lösa situationen. Men parallellt med detta hoppas jag på en gedigen säkerhetsutredning och utredning av hur SL och projektet hanterat de olika risker de sett. Hur har de tänkt kring redundans? Hur har de tänkt kring att säkra kompetens och reservdelar? Hur har det tänkt kring att hantera stängda stationer?

Här ser jag även att media har en viktig roll att driva på granskningen. Samtidigt undrar jag hur media kunde missa nyheten i måndags, då en rulltrappa havererade? Och vad gjorde SL mellan måndag till beslutet på torsdagskvällen? Det hoppas jag också att vi får reda på. Det finns mycket att lära av denna händelse och av det skälet får den inte tystas ner.

7 tankar på “Pendeltåg

  1. Hoppas verkligen att de snabbt får rätsida på problemet så att trafiken kan flyta på som vanligt igen. Vissa stationer påverkar onekligen mer än andra…

  2. Jag tycker att problemet med rulltrapporna liknar bygget av Nya Karolinska. Det är fanimej intr klokt. Och alla svär sig fria och ingen behöver ta ansvar. Det blir i vanlig ordning vi skattebetalare som får stå för notan….😏

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.