Fästingar och TBE

Fästingar är inget som jag bekymrar mig för. Jag promenerar och vandrar ofta i shorts och har aldrig sett någon fästning på min kropp. Jag har avfärdat alla tankar på vaccin. Ända till nu.

För några veckor sedan ringde min mamma, mycket upprörd. Hon krävde att jag skulle ta vaccin (lite oklart vad) eftersom hon varit på sjukhuset och träffat en kvinna som drabbats av TBE. Kvinnans berättelse var inte rolig och rådet var att ta vaccin om man på något sätt riskerade att träffa på en fästning. Hörde även min pappa ropa i bakgrunden att vaccinationen inte var ett förslag utan ett krav.

Frågade en väninna om hur hon resonerade. Jo, hon hade precis jagat iväg familjen för ny omgång sprutor. Även om hon inte tror att risken är stor, så vill hon ändå inte att den ska påverka ens liv, tex att man tar omvägar runt gräset eller avstår från strapatser. Det ligger något i det.

Eftersom jag aldrig ens sett en fästing, så tror jag inte att de gillar mig. Men eftersom jag har börjat prata om det, och andra pratat med mig, så blir det lite mer påtagligt. Nu skulle jag aldrig kunna förlåta mig själv och jag fick ett bett som ledde till smitta och sjukdom. Alltså… jag måste kolla upp det här med vaccin och börja ta mina sprutor. Redan inför nästa vandring. Och nu finns det ju dessutom i skrift…

10 tankar på “Fästingar och TBE

  1. Vi vaccinerade oss för några år sen, efter att en väninnas man fått TBE. När man på sjukhuset upptäckt att det var TBE drog man ut alla sladdar. Det var bara att hålla tummarna. Scary! 😱 Det gick bra den ggn, men vi vaccinerade oss.

    • Tur att utvecklingen går framåt. Tyvärr har jag förstått att fallen ökar och att möjligheterna till bra åtgärder minskar. Men jag har uppfattat att kunskapen och medvetenheten ökat.

  2. Pingback: Jag gjorde det! | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.