Politisk debatt

När jag sitter hemma och pluggar, har jag ofta tv:n på som bakgrundsljud och då lyssnar jag till olika riksdagsdebatter. Ibland är det ämnen som intresserar mig, ibland lyssnar jag mer på retorik. Det märks tydligt att det är valår. Tonen är hårdare och kommer allt oftare ifrån sakfrågan.

Jag tycker att det är viktigt att föra fram sina egna åsikter, inte enbart klaga på andra. Det är anledningen till att jag blir trött av att lyssna på vad den ena eller andra regeringen har gjort och inte gjort. Ibland är det befogat men många gånger blir det bara trist.

En annan trist utveckling är när personer gör personangrepp hellre än att diskutera sakfrågan. Det tycks vara ett sätt att påvisa motpartens opålitlighet. Problemet är, som jag ser det, att man förutsätter att ingen kan ändra sig eller förändra sig utan ska stå tillsvars för allt som personen någonsin gjort. Jag tror inte att det finns några vettiga personer som aldrig uttryckt sig på ett mindre bra sätt. Om man lägger sig vinn om att hitta fel hos en annan person, så kommer man att lyckas. Ingen är perfekt. Min önskan är att fokusera på möjligheter och hur vi går framåt.

Jag har tidigare skrivit om en debatt som inte leder någonstans. Personen, som är lokalpolitiker, och hens vänner, tycks ha fastat i en politisk jargong där det är naturligt att smutskasta sina motståndare och alla andra som inte tycker lika. De är riktigt duktiga på att ge skäl som bygger upp politikerförakter. Däremot löser de inga frågor.

Problemet för mig, är att jag vet att vi är många som vill ha en god ton i debatten. Men det är även många som tycker annorlunda. Jag hittar inget bra forum där dessa frågor kan diskuteras och komma framåt. Svt har haft en serie ”Länge leve demokratin” där Jan Scherman rest runt och ställt frågor. Kanske att det åtminstone är ett sätt börja tala om frågorna.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.