Lykttändaren

Lykttändaren av Pontus Ljunghill är historisk kriminalroman (enligt min bedömning). Historien utspelar sig i Stockholm under 1920-talet och det handlar om ett mord.

I boken har kriminalkonstapel Stierna en viktig roll. Stierna finns även med i Ljunghills debutroman, En osynlig, som utspelar sig i en senare tid. För mig är det inga problem. Jag förstår tiden som beskrivs mycket bra. Böckerna är fristående, så man behöver inte läsa dem i särskild ordning.

Förutom en historia som fångar intresset, innehåller boken detaljerade Stockholmsbeskrivningar. Delar av berättelsen utspelar sig i ett fiktivt Esplinge, nära Djursholm. Esplinge beskrivs så detaljerat att man tror att platsen finns. Otroligt skickligt att skriva ihop verklighet och fiktion så trovärdigt.

Boken är välskriven. Alla detaljer gör den lång och det lågmälda tempot gör att det tar tid att ta sig igenom berättelsen. Jag upplever upplägget som mycket finurligt och genomtänkt med hemligheter och spännande vändningar.

När jag läste boken, tyckte jag att den var lång men nu efteråt uppskattar jag alla delar av den. Jag gillar berättelsen, sättet att berätta och hoppas att det kommer fler böcker i samma stil.

Annonser

9 tankar om “Lykttändaren

  1. Jag har två böcker av honom i läsahögen. Måste bara ta mig igenom den halvtrist skrivna boken om Florence Stephens. Den är skriven på ett ganska rabblande sätt om du förstår hur jag menar. Lite avsaknad av inlevelse typ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.