Het debatt som inte leder någonstans

De senaste dagarna har jag debatterat med en man via facebook, en debatt som förvånat mig mycket. Det började med att mannen anser att knutblus-stödet till Sara Danius är trams. Enligt honom finns inget som helst genusperspektiv på vad som sker i svenska akademin, Sara Danius är enbart en ondsint, dålig förlorare. Jag respekterar att vi kan ha olika åsikter och förväntar mig den respekten tillbaka. Nu känner jag inte riktigt att mannen kan se att det kan finnas andra perspektiv.

Jag tror inte heller att genusperspektivet är allt i denna härva men jag tror att det har en viss roll. Men jag menar att oavsett, så kan man visa sitt stöd till en person som man tycker kämpar väl med en förändring. Det kan kallas empati. Jag är även övertygad om att metoo var nödvändigt och visade på verkliga problem som var nedtystade och mörkade. Det bör vi inte förneka. Mannen menar att Darius är lika medskyldig som alla andra. Det vet jag inget om. Men för mig är det viktigaste vad som görs nu och hur vi tar frågan vidare. Där ser jag att Darius agerar.

Vidare anser mannen att Alice Bah Kuhnke är en hycklare med anledning av den tidigare medaljutdelningen till Kulturprofilen. Jag kan personlig inte förstå den utdelningen men en medalj hit eller dit är inte avgörande för mig. Oavsett vad jag tycker om Kuhnkes politik i övrigt, så tycker jag att hon kunnat erkänna att hon gjort fel, ångrat sig och visat på bättring. Just den förmågan, tror jag att fler skulle behöva.

Jag når inte fram till mannen som fortsätter att sprida elaka texter och inlägg. Jag ser det enbart som destruktivt. Vill man leta fel, kommer man alltid att hitta fel. Men vart leder det om man inte även letar lösning?

Och det som stör mig allra mest är att mannen sitter i kommunfullmäktige i en grannkommun.

3 tankar på “Het debatt som inte leder någonstans

  1. Pingback: Politisk debatt | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.