Littfest

Den främsta anledningen till min Umeå-resa var att besöka deras Litteraturfestival som hölls den 15-17 mars. Jag var dock lite sent ute och fick bara biljett till fredagen, men jag tänkte att det skulle bli bra. Torsdagen var gratis och ganska ointressant medan lördagen var mer lockande. Samtidigt ville jag ha tid att se annat.

Litteraturfestivalen innehöll flera intressanta samtal och seminarier. Dock inte så många som jag hade hoppats på. Jag upplevde att många teman var ganska politiskt laddade medan jag är mer intresserade av litteraturen på den här typen av evenemang. Politik följer jag på annat sätt. Jag uppskattade bland annat att lyssna till John Boyne, en  irländsk författare som nyligen utkommit i Sverige med en vuxenbok, Hjärtats osynliga raseri. Han har skrivit både barn/ungdoms- och vuxenböcker men allt är inte översatt till svenska. Han hade många intressanta tankar om samhällsutvecklingen i Irland.

Den som inspirerade mig mest var Monika Fagerholm. Hon pratade om skrivande och jag snappade upp många kloka tankar och goda råd. Hon pratade med hela kroppen, med inlevelse och med eftertryck så det var mycket underhållande att ta del av hennes klokskap.

För mig blev det en givande dag på litteraturfestivalen och jag var nöjd med dagen. Jag tror dock inte att det blir fler besök. Det var för få intressanta samtal att välja mellan och för stora brister i organisation kring allt som får en festival att fungera. Jag kommer att välja att besöka andra litteraturfestivaler.

Annonser

6 tankar om “Littfest

  1. Monika Fagerholm är en spännande författare. Kul att du skriver om detta! Nog finns bokmässan i Göteborg på min bucketlist, men den rapporterar så många om i sociala och vanliga medier att en nästan får nog.

    • Jag vill också besöka bokmässan i Göteborg någon gång. Inget planerat än. Däremot ser jag fram emot Sigtuna litteraturfestival, den 5 maj samt Mariefreds feelgoodfestival 4 augusti. Jag kommer nog avlägga en visit på Stockholms litteraturmässa i april också, om jag har tid.

      • Ja jag såg också reklam för Sigtuna litteraturfestival, men jag har mina randiga och rutiga skäl att inte åka dit. Nåja, tur att jag har några riktigt bra böcker i pipeline att läsa, i alla fall. 😛

  2. Men det ät väl ändå som ett tämligen trevligt besök. Nu har du ju varit där i alla fall och har något att jämför med. Bok- och biblioteksmässan i Göteborg har jag besökt flera gånger. Har dock varit lite varierande kvalitet tycker jag.

    • Jag är glad att jag åkte. Jag tar med mig en hel del tankar och inspiration. Jag vill gärna åka till bokmässan i Göteborg, någon gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.