Pianokonsert

I torsdags kväll var jag på Norrlandsoperan, mitt allra första besök där. Jag var på en pianoafton, en pianokonster där Peter Jablonski spelade. Det var mina alla första pianokonsertupplevelse. Jag fick för mig att jag skulle tycka om det, och det stämde alldeles utmärkt.

Temat var Debussy, säkert en jättekänd kompositör som jag inte kände till. Det var emellertid inte enbart hans musik som spelades utan även stycken av Liszt och Chopin, vilka inspirerat Debussy samt stycken av bland annat Bernstein.

Först tyckte jag att det var lite märkligt att sitta och stirra på en man vid en flygel, utan någon interaktion. Jag slappnade av och njöt  av musik. Det dröjde dock inte länge förrän jag blev otroligt fascinerad av fingerfärdigheten. Det borde inte vara möjligt att använda och kontrollera fingrarnas rörelse med den hasigheten över tangenterna. Jag är rädd att jag tappade hakan, ville helst jubla och applådera, men det tycktes inte passa sig i situationen. Man fick applådera artigt när stycket var slut.

Jag gillade även upplägget, där jag på något sätt gled genom århundraden av musikskapande. Däremot tyckte jag, med min oerfarenhet, att det var lite konstigt att höra musiken ”rakt framifrån”. Jag är så van vid högtalare i olika delar av rummet eller rakt in i öronen och det här blev ett helt annat ljud.

Slutsatsen är att jag fick en fin kväll med en alldeles ny upplevelse. Det är något alldeles särskilt med att uppleva saker för första gången och det är så härligt att det fortfarande är möjligt, trots min ålder. Jag är tacksam för att jag har öppenheten att våga testa nya upplevelser och jag går gärna på pianokonsert igen.

5 tankar på “Pianokonsert

  1. Åh vad underbart att öppna sig för nya upplevelser! Och jag håller med om att det är en härlig känsla att ”glida genom århundraden av musikskapanden, som du så poetiskt beskriver det som.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.