Svensk grammatik

I lördags satt jag på ett café i Uppsala och överhörde delar av en konversation om svensk grammatik. Två kvinnor, kanske i 40-årsåldern, diskuterade ord, ordklasser, ordsatser och satsdelar. Å ena sidan kändes exemplen bekanta: ”Ett rött äpple”, ”Det röda äpplet”, men å andra sidan använde de fler termer än jag kände till. De båda kvinnorna förderedde sig för en tenta på fredag, så detta präglade deras nyårshelg.

När jag läste svensk grammatik på högstadier, var det begränsat. Det kändes överkomligt och hanterbart. Tyvärr är mycket glömt. När jag hörde kvinnorna, kändes det enormt svårt. Jag börjar förstå varför det finns så många böcker i ämnet. Samtidigt känner jag en oerhörd lättnad att jag lyckats lära mig svenska, även med mina bristande kunskaper i grammatik. Det känns tryggt.

Även om grammatik inte är ett ämne för mig, så blir jag nyfiken. Skulle jag få en annan syn på språket, med mer kunskap? Finns det några grammatik-kunskaper, som skulle kunna berika mig? Missar jag något med min kunskapsbrist?

7 tankar på “Svensk grammatik

  1. För min del hade jag en magister på mellanstadiet som lärde mig och mina klasskamrater svensk grammatik. Jag tror inte nån av oss inte kan det han förmedlade! Jag vet inte om mina klasskamrater hade nytta av detta, men jag som har läst många språk tycker att grammatikkunskaperna blev en förnämlig grund att stå på.

      • Sen var den däringa magistern en diktator och mobbare av ”klena” elever, tyvärr. Antingen skulle en vara duktig i själva skolarbetet eller i nån idrottsgren. Den som var ingetdera var han jätteelak mot.

  2. Jag älskar grammatik och är noga med hur jag använder språket. Har märkt att grammatiken blir mindre och mindre viktig i språket och många skriver nu som man pratar. Tycker det är ok så länge grammatiken finns som grund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.