Olika syn på livet

Till frukost har jag haft ett ovanligt intressant samtal om livet. Vi kom att prata om vad som är viktigt och personen jag pratade med menade att det var hens företag. Går företaget bra, så mår hen bra. Själv sätter jag min hälsa, min utveckling, familj och vänner högre. Ett jobb som jag trivs med är naturligtvis viktigt, men inte det allra viktigaste i mitt liv. Vi är olika, vilket gör diskussionen intressant.

Personen pratar om att det handlar om att överleva. Man måste försörja sig för att överleva. Jag håller förstås med men undrar om det finns olika sätt att leva på. Personen på bor Kungsholmen i Stockholm med utsikt över vattnet. Kanske att det går att överleva på andra sätt?

Personen ville visa sin öppenhet och berätta om en väninna som aldrig haft ett jobb och inte någon inkomst. Väninnan var konstnär. Här borde jag varit tyst. Men jag kunde inte låta bli att från om konstnär kan vara ett yrke, om stipendier och konstförsäljning kan räknas som inkomst. Jag vill egentligen inte märka ord men ibland avslöjar människors ordval mer än avsett om deras värderingar.

Min tanke är att var och en får göra som den själv vill. Det är ett val. Det är inte ett måste att göra karriär, det är inte ett måste att ha nära till tunnelbanan och det är inte ens ett måste att ha en fast anställning. Det är frivilligt och helt ok om man vill det. Vi är många som är priviligierade och som har det riktigt bra. Kanske att vi som är det, kan hitta andra ord än att prata om överlevnad.

Annonser

12 tankar om “Olika syn på livet

 1. Visst är det intressant att diskutera med andra om litet av varje. Tryggt när man tycker lika, men det är just när den andre tycker annorlunda som man får tänka till och värdera sin egen åsikt. Håller den, eller finns det något intressant i den andres tankar. Ibland blir jag provocerad, det leder också tankarna vidare – ibland… andra gånger tycker jag bara att ”nej, så tycker inte jag” 🙂

 2. Det är väldigt intressant att diskutera vad som är viktigt här i livet och jag inser hur olika vi kan tycka. För min del håller jag helt med dig om vad som är viktigt. Jobbet betyder också en hel del men för min del kommer det i andra hand. Visst behövs pengar till försörjningen men jag skulle aldrig jobba dygnet runt utan jag värdesätter min lediga tid med nära och kära mycket högt.

  • Jag har ändrat inställning efter livets olika erfarenheter. Efter att min ögonsten, min lille brorson dog, inser jag hur viktigt det är med familjen. Kan ju inte ångra mig men jag uppmuntrar gärna andra att ägna mer tid åt barn, barnbarn och andra som betyder mycket för dem.

 3. Jag älskar att diskutera saker och ting och en förutsättning är ju ändå att man inte tycker likadant.
  Jag önskar att jag kunde leva utan att arbeta. Men tyvärr kan jag inte det. Men det betyder inte att mitt jobb är mitt allt. Absolut inte. Jag jobbar för att kunna leva. Inte tvärt om!

 4. För mig är det oerhört viktigt att jag kan klara mig själv, utan att belasta andra. Det har jag bevisat! Att jag sen på min födelsedag 2016 inte bara fick ny tillsvidareanställning utan också ett jobb som är det roligaste jag har haft i hela mitt liv har varit/är fantastiskt! Jag känner mig lyckligt lottad. Visst är det skönt med en regelbunden inkomst. Kommer den dessutom från nåt en gillar att göra kan det inte bli bättre. När jag då och då hör folk som klagar på sina jobb tänker jag att de kanske borde se sig om efter nåt nytt. Vi tillbringar ju trots allt en tredjedel av vardagsdygnet (vi=de som jobbar heltid kontorstid) på jobbet. Då är det en klar fördel om en gillar att vara där och tycker att en har nåt meningsfullt att göra. Jag skulle aldrig stå ut i längden att bara jobba för en inkomst.

  • För första gången som vuxen är jag utan anställning. Jag känner mig fri. Visserligen längtar jag efter ett drömjobb men jag vill inte ta vilket jobb som helst. Jag vill trivas!

   • Att trivas på jobbet och känna att en gör nåt meningsfullt är ett måste i längden. Att bara jobba för att få lön varje månad skulle jag aldrig kunna göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.