Härvan med kulturprofilen

Är faktiskt väldigt upprörd ju mer jag läser om den sk. kulturprofilen som anklagas för övergrepp mot kvinnor och som nu tycks bli av med olika former av bidrag kanske även en kunglig medalj.

Det tog en stund för mig att komma på vem det var, eftersom har inte är känd för mig men snart stod det klart. Med den kunskapen förstår jag nu hur nära kopplingarna är till Svenska akademin.

Det leder till en annan typ av upprördhet. Som jag förstår det, är kopplingarna så nära att akademin mer eller mindre ger bidrag till verksamheter där de själva är engagerade och delaktiga. Varför har ingen ifrågasatt det tidigare? Och varför tas inte detta upp nu? Samma sak med rekommendationen av den kungliga medaljen? Hur gjordes den bedömningen? Jag inser ju att tidningarna vet, men inte kan skriva om det rakt ut så länge som personen ska vara anonym. Min förhoppning är att de går till djupet med hela denna härva. Ordet nepotism ligger mycket nära tillhands och tids nog behöver detta ifrågasättas.

Annons

8 tankar på “Härvan med kulturprofilen

    • Dörren för ”klubben” där media stått är Forum – nutidsplats för kultur. Som av en händelse fick dess ägare en kunglig medalj ur kulturministerns hand för några år sedan. Och som av en händelse är ägaren gift med en ledamot av svenska akademin.

      • Normalt sett har ju många tidningar (och företag) principen att inte går ut med namn på misstänkta innan de är dömda. I dagen samhälle går det ju att ta reda på ändå, så möjligen vore det rimligare att personer går ut själva. Antagligen ett stort steg. Problemet är dock att många andra blir misstänkliggjorda vilket inte känns schysst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.