Uppenbarelsen

Uppenbarelsen är en nyskriven pjäs av Mattias Andersson som har urpremiär på Dramatens lilla scen ikväll. Jag hade lyckan att få se ett genrep i måndags och har nu hunnit smälta mina intryck.

Pjäsen handlar om några olika personer som nu, 2017, får en kallelse av Gud att göra ett heligt offer, som ser lite olika ut för de olika personerna. Det är en man, som lever med fru och barn, som ska ge kärlek till en av samhällets utstötta, det är en ung, smart kvinna som fått kallelsen att starta ett heligt krig och det är två bröder som har en uppgörelse. Det finns även en kvinna som väljer att gå ifrån sin gudstro. I allt detta har ett soprum en central betydelse.

Handlingarna framförs växelvis och går delvis in i varandra. Replikerna är intelligenta, ofta roliga och tar upp många viktiga ämnen. Scenografin, som främst består av en enorm mängd petflaskor, är i mitt tycke helt enastående bra.

Mitt första intryck var att denna pjäs inte var särskilt lätt smält. Men några dagars perspektiv tycker jag att det är bra. Det här är en pjäs som får ta lite tid, den får leva kvar i tankarna innan allt landar. Väl värd att se, tycker jag.

2 tankar på “Uppenbarelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.