Workshop – skrivprocess

Tre timmar en grå eftermiddag var vad som behövdes för att pigga upp min trötta själ. Jag har varit på ”Skriv- en workshop om skrivprocessen” som arrangerades av Brombergs förlag. Vi var ett trettiotal deltagare som fick chansen att få ta del av massor av information och inspiration.

Arrangemanget började med en gemensam skrivövning där vi jobbade i grupper. Det var en ganska krånglig övning med tvetydiga instruktioner så just den delen blev väldigt rörig och gav inte mig något. Men sedan blev allt bättre. Efter övningen berättade författarna Sara Paborn och Yolanda Bohm om sitt skrivande. Det var intressant att få höra hur olika deras skrivprocesser ser ut och hur olika deras väg till förlaget såg ut. Jag fick med mig många goda tips som jag ska ta till mig.

Efter en kort kaffepaus kom en kritiker, Annina Rabe, och berättade om sitt yrke och gav även en kort trendspaning. Annina var öppenhjärtig och jag känner respekt för hennes kompetens och passade på att notera några boktips. Eftermiddagen avslutades med att Casia Bromberg och Dorotea Bromberg berättade om hur de arbetar på förlaget.

De, för mig, fem viktigaste tipsen från dagen:

 • Det räcker inte med att kunna skriva bra, man måste även kunna driva på i hela skrivprojektet och slutföra ett bra resultat.
 • Hitta en person som du litar på, kulturellt, och låt personen läsa och ge återkoppling.
 • Våga lita på processen, oavsett hur den ser ut, och att du tids nog ser vad som är bara och inte bra.
 • Man behöver inte alltid veta vad det ska handla om. En bra berättelse kan växa fram på olika sätt.
 • Var inte för duktig. Ibland är det annat som är mycket bättre!

15 tankar på “Workshop – skrivprocess

 1. Det låter väldigt intressant! Kloka tips också. De låter så självklara när man läser dem/hör dem, men det svåra är förstås att leva efter dem också. Undrar hur många det är som skriver väldigt bra, men inte har drivet att få boken klar. Jag gissar att det är många. Många författare brukar lyfta fram att de tvingar sig att skriva ett visst antal tecken/sidor varje dag, och att de inte väntar på inspiration.Det är väl så proffsen gör antar jag.

  • Jag tror alla behöver någon form av mål för sitt skrivande. En del väljer att fokusera på tecken/ord/sidor per dag. Andra försöker sitta en viss tid varje dag (oavsett hur många tecken det blir). Och den del skriver väldigt forcerat.

   Jag uppfattade att många tror att de kan komma till ett förlag med en idé eller utkast men det blir ju jättesvårt då förlaget inte vet om det kommer att bli klart.

   Som du skriver, tipsen är så självklara men ibland behöver man påminnas. Sättet som Brombersg förklarade på, gav mig motivation att kämpa vidare.

   • Jag tycker av egen erfarenhet, av andra texter än romaner, att ditt uttryck stämmer väldigt bra, att man måste kämpa. Jag har en text som legat nästan klar under flera år, men jag har antagligen saknat driv och kämparanda. För ett tag sedan bestämde jag mig dock för att under nästa år läsa färre romaner och skriva mer på min egen text istället. Lycka till med din skrivprocess också!

   • Så spännande! Jo, när det gäller skrivande så handlar det nog mycket om att bestämma sig och göra det. Men det kräver tid och den tiden måste man hitta. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.