Att sälja in

Att sälja har aldrig varit någon stark sida hos mig och att sälja in mig själv är inte alls lättare. Det går, jag kan till och med göra det bra men det tar mycket energi och det är inget som jag tycker om att göra. Det här har varit en utmaning det senaste året.

I utbildingen ingår en hel del olika mindre projektarbeten. I nästan varje kurs finns något moment där jag behöver ta kontakt med något företag för att få ställa frågor eller göra vissa utredningar. Detsamma gällde i coaching, där jag behövde hitta personer att coacha. Att söka jobb innebär också att behöva sälja in sig själv och sin kompetens. Att försöka få in en novell någonstans innebär samma säljande.

Även om jag kan se att det går lättare, så är jag ändå inte riktigt bra på det. Jag tycker exempelvis att det är svårt att veta hur många jag kan fråga utan att få för många svar. Att fråga en i taget tar ofta för lång tid, men samtidigt kan jag ju inte ta på mig flera uppdrag. Det är sådant jag grunna över.

Ibland tänker jag att jag är bra på andra saker. Jag behöver inte vara bäst på att sälja, enbart kunna hantera det. Samtidigt inser jag att det är just detta som gör att jag inte attraheras av att starta eget.

Det finns många skäl till att vilja utveckla förmågan att vara säljande, det tycks behövas i dagens samhälle. Viktigast för mig är att känna mig bekväm i alla situationer där säljandet krävs av mig.

Annons

9 tankar på “Att sälja in

  1. Ja, alla är vi olika och tur är väl det. Tänk motsatsen… 🙂

    Jag är inte heller bra på att sälja mig själv, känns fånigt. Mer än just i jobbsammanhang, där hade jag självförtroendet som behövdes, visste vad jag kunde och vad jag ville. I andra sammanhang höll jag och håller en låg profil.

    • Visst är vi alla olika. För mig handlar det inte om självförtroende. Det är mer av energier, respekt för andras och hur jag själv vill bli behandlad mm.

  2. Det är väl så det ser ut på gott och ont i samhället. Paradoxalt nog så sker arbetskontakter mycket mer digitalt samtidigt som personliga möten blir allt viktigare. Vi har alla olika personligheter men man kan lära sig mycket

  3. Jag tror det är viktigt att man känner sig bekväm för att vara trovärdig i situationen. I vissa situationer håller jag en lägre profil medan jag träder fram i andra.

    • Det är mycket klokt. Genom livet har jag ofta försökt samarbete med andra som är olika mig, så att vi kan komplettera varandra. I skrivande och pluggande är jag mer ensam.

  4. Pingback: Två problem mindre | På Gång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.