Häpen över biblioteksdebatt

Har anledning att besök några olika bibliotek då jag gärna både skriver på pluggar på biblioteket. Har fina barndomsminnen från bibblan och minns faktiskt fortfarande när jag fick mitt första bibliotekskort och dess nummer. Biblioteken är en viktig plats för mig.

Det har hänt mycket med biblioteken. Från tysta lokaler med några få aktiviteter som sagostund till mötesplatser med myllrande liv av olika typer av föreläsningar. Studieplatser, datorer, kopiering, språkgrupper mm är några exempel på att man gör mer än lånar böcker.

Själv har jag inte hängt med i den utvecklingen. Jag har inte varit tillräckligt flitig besökare för att följa alla steg och har heller ingen tydlig uppfattning om fortsatt utvecklingen. Den senaste tiden har jag blivit väldigt förvånad över ljudnivån dvs att de är svårt att hitta den lugn och ro som tidigare förknippat med biblioteket. Det har jag också skrivit om, här på bloggen. Nu är jag rädd att jag skrivit något som kan misstolkas.

Anledningen är att det pågår en debatt om tysta bibliotek, en debatt som är hård i tonen och som jag inte känner igen mig i. En av debattörerna menar att ”krav på tysta bibliotek är ofta kryddade med en god portion främlingsfientlighet eller en väl tilltagen dos klassförakt”. Är det så? Många har i alla fall blivit upprörda. Själv är jag totalt förvånad över tanken att en önskan om ett tyst utrymme har med klass eller främlingsfientlighet att göra, det ligger väldigt långt bort från min upplevelse.

Först och främst behöver jag läsa alla debattinlägg i rätt ordning för att förstå vad det handlar om. Sedan skulle jag behöva stryka bort att onödiga kraftuttryck för att förstå de verkliga argumenten. Därefter ska jag nog kunna ta ställning och skriva min egen syn. Och jag vill skriva på ett sätt som inte kan misstolkas eller missförstås.

Annonser

9 tankar om “Häpen över biblioteksdebatt

 1. Jag tänker som så, att på de större biblioteken finns det nog plats för både ock. Om det ska vara knäpptyst där kan man inte ta med sig små barn dit och det är synd i så fall. Igår var jag på Jönköpings största bibliotek med mina båda barnbarn och de var inte tysta. Däremot fick de lov att dämpa sig ordentligt när vi gick till vuxenavdelningarna. Den lilla på 2,5 år hade svårt för det i början, innan hon tagit det till sig.

  Jag är glad för att det finns både tysta ytor och där mer lek och stoj hörs. Viktigt att barnen tycker det är naturligt och inget konstigt/tråkigt att gå dit. Det var inte enbart lek för dem. De kollade i flera boklådor för barn, fick låna med sig tre låneböcker hem på mitt lånekort. Det kändes kul för dem. Ja, så tänker jag.

  Enskilda studierum, som fanns förr, tror jag är helt borta i min kommun. Litet synd, kan jag tycka. Men på ovanvåningen där det finns många datorer som ofta används av studenter och/eller invandrare är det oftast väldigt tyst. Där finns även de flesta vuxenavdelningarna.

  Biblioteken är en trevlig mötesplats för människor, tycker jag. Finns något att hämta hem för de flesta.

  • Många kloka tankar. Jag har också tänkt mig att det ska kunna gå och samsas att ha både mer livliga och mer lugna områden. En utmaning som jag sett, är den öppna arkitekturen som är allt mer vanlig dvs är när man sitter i en tyst del så studsar ljuden från andra avdelningar. En del bibliotek lyckas bättre än andra.

   En annan tanke är att det är skillnad på ljud och ljud. Igår satt jag i en del där samtal är tillåtna. Trevligt och ofta ett behagligt sorl. Tills en person satt vid en dator med ljudet på. Titt som tätt vrålade filmljud, reklamsnuttar mm. En efter en gick fram och klagade men ingen visade hur man stänger av ljudet. Men det ljudet, var enormt störande i mångas öron. Lite hjälpsamhet hade nog läst problemet.

   Hur är det hos er högskola? (Eller ska man säga University?) Jag har inte heller hittar bra studieplatser i din hemstad, men funderar på om skolans bibliotek är ett alternativ. Det var dock stängt när jag var där i somras.

   • Där de nya högskolornas lokaler är nya, alltså byggts efter min tid som aktiv elev. Numer är jag där ibland men endast på föreläsning. Om det är som på min tid så måste man ha anknytning till någon utbildning för att få låna på biblioteken där.

    Som sagt, jag kan inte ge svar på din undran.

    Starka, oväntade ljud är störande i många miljöer.

  • Verkligen stort skillnad sedan några år tillbaka. Uppfattar att det är stor skillnad mellan olika bibliotek. En del har fått till en bra balans mellan liv och lugn andra har en bit kvar att gå för att nå framgång.

 2. Härligt var det när mamma och jag cyklade till biblioteket! Boklukt, takhöga mörka hyllor – o dödstyst!

  På landet, i Bohuslän, är vi ofta på det trevliga biblioteket, med låga hyllor och ett bohuslänskt hörn med sjöutsikt längst bak. Nu såg jag att barnavdelningen var i en liten tarm för sig, utan dörr men ändå avskilt – man hörde dem på lite håll.

  Hemma är vi ganska sällan i det prisbelönta Kista-biblioteket, stort och ljust, med fik, datorer, aktiviteter o hängmattor(!). Hyfsat tyst ändå, tycker jag, och bekväma fåtöljer. Men det verkar inte finnas så mycket böcker… ? Barnbarnet, snart 4, är van vid bibliotek. I Kista klättrade han runt o letade en bra sittplats, hämtade sen fem böcker jag fick läsa för honom. Roligt när barnen är bokvana.

  • Kista är verkligen en ny form av bibliotek. Mycket liv och rörelse och olika typer av aktiviteter och besökare. Det har studierum som man kan boka. De hade förmånen att bygga helt nytt vilket är en klar fördel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.