Våra val

En fråga som jag ställt mig den senaste tiden är hur jag själv bidrar i samhällsdebatten och till samhällsklimatet. Vad kan jag göra och hur väljer jag att göra det?

Min tanke grundar sig i att vi alla har ett ansvar. Som medborgare är vi med och formar detta samhälle. Vi kan bidra, medverka, påverka. Jag anser att det inte är någon annans ansvar. Förvisso har vi valt politiker som gör lite mer av vissa frågor, men vi har alla ett ansvar som vuxna människor.

För mig handlar det mycket om medvetna val. Jag väljer vilka frågor jag vill sätta mig in i och engagera mig i. Det betyder inte att andra frågor inte är viktiga, enbart att jag inte har förmåga att sätta mig in i allt. Att ha tid för några frågor är bättre än att inte engagera sig alls.

Det handlar även om vilket energi jag vill sprida. Vilka frågor väljer jag att lyfta, vilka apsekter, vilka texter väljer jag att skriva. Bara för att jag kan skriva om allt, så behöver jag inte göra. Jag väljer fokus.

Än så länge har jag inte alla svar. Men det är ändå skönt att ha insikten att jag faktiskt kan påverka, att jag kan göra skillnad och att jag själv vill göra det baserat på fakta. Det finns en trygghet i att ha den insikten.

Annons

6 tankar på “Våra val

  1. Jag håller med dig om att vi alla har ett ansvar. Ofta är det de mest radikala åsikterna som syns i debatten. Jag tror inte längre på att tillvaron är svart eller vit. Den är mycket mer komplex än så

    • Så är det. Det kan förvissa finnas anledning att förenkla till viss del, för att kunna greppa men samtidigt måste man ha insikten att det är mer komplext än så.

  2. Jag tror som du att vi alla har ett ansvar och är med och formar vårt samhälle – antingen vi är medvetna om det eller inte.

    Vi som inte är med i den offentliga debatten tror jag ändå gör skillnad. Jag ser ibland hur en nät-åsikt kan (som jag tycker) balla ur. Då märks det faktiskt att det gör skillnad om den bara möts av medhåll eller även av ifrågasättande. Om det görs lugnt o faktabaserat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.