12 oroliga timmar

Det är med lite darriga ben som jag landat hemma i fåtöljen efter en kryssning till Helsingfors. Packade skolväskan i söndags eftermiddag och klev ombord på färjan som styrde mot Finland. Fick en hel dag att strosa runt i solskenet i Helsingfors, innan båten tog mig tillbaka till Stockholm igen. För mig blev det två nätter på båden med orolig sömn.

Första natten beroende på pluggande. Satt alldeles för sent med skoluppgifter som tog längre tid än jag räknat med och precis som under gymnasietiden, så har problemlösandet en tendens att fortsätta i sömnen. Sömnbristen och allt promenerande gjorde att jag såg fram emot en tidigt kväll i kojen med en bra bok.

När jag krupit ner under täcket får jag mail från min pappa. Min mamma har insjuknat, åkt ambulans och hamnat på hjärtintensivt. Hej och hå så pulsen rusar när man läser sådant. Upp igen på med en klänning och skor och tar med telefon och dator för att försöka hitta en lugn plats på båten där jag både har telefontäckning och wifi. Får tillslut tag på min pappa som är förtvivlad och orolig men tror att mamma kommer att klara sig. Det är försent att försöka ringa mamma på sjukhuset. Jag får helt enkelt vänta. Jag brukar vara lite för cool i sådana här situationer men denna gång blev jag orolig på riktigt. Det blev 12 oroliga timmar innan jag kunde prata med min mamma.

Jag är glad att min mamma lever men inte helt lugn eftersom hon inte är så pigg. Det var ingen självklarhet att hon skulle klara livhanken denna gång. Hon har många olika krämpor och det är inte första gången hon varit nära att förlora livet. Hur mycket mer kommer hennes kropp klara av? Nu får jag försöka lita på att vården tar hand om henne. Själv försöker jag lugna min pappa, vilket inte är det lättaste.

Det här med gamla föräldrar är inte så lätt, när man är oerfaren som jag är. Skönt att kunna skriva av sig lite.

Annons

21 tankar på “12 oroliga timmar

  • Tack! Skyndar på med att få hela veckans arbete klart redan idag för att kunna åka till dem. Det är visserligen bara 20 mil men just sådana här dagar känns det lite långt.

 1. Usch ja. Det är jobbigt när föräldrarna blir gamla och sjuka. Jag minns när min mamma fick hjärtinfarkt och hamnade på sjukhus, pappa var helt okunnig i köket och kunde knappt fixa mat till sig själv. Hoppas din mamma kryar på sig.

  • Tack! Känns onekligen bra att vara på land igen med tillgång till bilen. Nu blir det inga fler båtresor för min del. Det blev lite fängelse-känsla på båten.

 2. Förståeligt att du blir mer orolig när du är på en båt. Man vill ju besöka föräldern så fort man kan. Mina föräldrar har gått bort för flera år sen. Värst var när min pappa fick en infarkt när jag bodde och jobbade i Afrika.
  Jobbigt när dom nära och kära börjar bli krassliga.

  • Jag tror att det är svårt att förbereda sig, bara något som vi alla behöver ta oss igenom och lära oss att hantera. Det är svårt att lära av andra. Även om har läst och hört så mycket om andras upplevelser så blir det något annat när man själv är där.

 3. Men vilken mardröm! När någon nära anhörig blir allvarligt sjuk så vill man inte befinna sig på havet utan då vill man finnas nära. Jag förstår om varje minut kändes som en evighet. Hoppas att din mamma får god och adekvat vård.

  • Tack! Jag ser positivt på utvecklingen. Det här med vård är svårt. Hur ska man veta? Jag hör många som klagar men som jag ser det är en läkare, ”bara” läkare, ingen mirakelgörare. Men visst, vården har mycket att lära när det gäller smidighet, administration mm.

  • Tack för omtanke. Tänk så fort allt kan förändras. Ännu en påminnelse om att ta vara på varje dag. Det verkar lösa sig för mamma och jag hoppas på att hon snabbt är på benen igen.

 4. Så tråkigt. Precis som redan skrivits att det här med gamla, krassliga föräldrar är det urjobbigt. En ständig oro. Det verkar gå bra den här gången.. hoppas det. Hur gamla är dina föräldrar? Jag har ju tidigare förstått att det sviktat litet i hemmet emellanåt.

  Att förstå hur vården fungerar, nej, det gör man nog inte förrän man haft mycket kontakt med den eller arbetat inom den. När min mamma blev sjuk upplevde jag precis samma känsla som du verkar ha nu… Då arbetade jag inom tidningsvärlden.

  • Tack för omtanke. Mamma är 70 år, pappa 72 år så de vill förstås få några år till tillsammans. Men det är sköra kroppar med många krämpor.

   Min tro är att själva vården är bra men administrationen runt om kring inte är lika optimal dvs de sjuka kan möta olika läkare, bollas mellan avdelningar mm. Mediciner som ändras hela tiden. Men som jag skrivit tidigare: jag tror inte att läkare kan göra mirakel, det är inte mer än människor.

   • Åh, det är ju unga pensionärer, ja, det kan man tycka att de skulle få några fler bra år tillsammans.

    Du har en sund tanke om att vården inte kan göra allt. För övrigt, ja, det finns mycket att göra inom vården, väldigt olika tror jag från sjukhus till sjukhus och likaså mellan kommunernas vårdkvalitéer.

   • Jo, det är stora organisationer, inte alls lätt att få till det på ett bra sätt. Min dröm (eftersom jag är intresserad av organisation och kvalitet) är att olika ”branscher” kan lära av varnadra. Om någon med industribakgrund kom in vården och delade vissa erfarenheter och tvärt om. Men jag inser att det är svårt. För mig är det orimligt att läkare har så mycket administration, tar telefonsamtal, lyssnar sådant som inte kräver läkarutbildning. Men jag hörde ju reaktionerna på förslaget att undersköterskor ska ta över vissa av sjuksköterskornas uppgifter. För mig var det en klok idé, förutsatt att den utbildning ingår och det går att lösa på ett bra sätt för alla. Men kritikerna tyckte annat. Självklar ska man ta kritiken på allvar. Min poäng är att det måste finnas andra lösningar och annan erfarenhetet kan bidra till nya lösningar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.