Gula plommon

Härom dagen ”råkade” jag palla fem gula plommon. Jag skulle bara känna på ett plommon och det var så moget så det föll ner i handen. Sedan ”råkade” jag tydligen känna på fyra till!

När jag kom hem med mitt rov, blev jag osäker på om det verkligen är plommon. Tänk om det är någon annan, giftig frukt! Vet därför inte om jag ska våga äta. Antingen får jag väl ont i magen av frukten, eller av mitt dåliga samvete.

Det är inte lätt att vara plommon-pirat.

14 tankar på “Gula plommon

 1. Vi har ett plommonträd på vår innegård som jag stirrar på varenda år. Jag vill göra plommonkompott. Men de sitter så högt upp och jag har ingen stege. De som ramlar ner tenderar att bli mos direkt.

   • Aha! I mitt område finns en del träd och buskar med ätbar frukt. Nästan enbart kvinnor med utländsk bakgrund som plockar. Jag har funderar en del på varför inte alla tar vara på frukten.

   • Jag kan inte.

    Jag har ett smärtsamt minne som jag brukar tänka på. Jag gick längs en gångstig i utkanten av ett villaområde. På höger sida låg enorma villaträdgårdar med fallfrukt som ingen tog hand om. På vänster sidan fanns allmänning, taggigt buskage och där gick utlandsfödda kvinnor och försökte plocka nypon. Klasskillnaden har aldrig varit tydligare.

   • Det är sånt man inte glömmer 😦
    Å andra sidan så minns jag min mormor (som var hemmafru) som tog cykeln in till torget i Haparanda och plockade nypon från buskarna där just för att hon ville ha nypon att göra gele av.

   • Min farmor plockade också nypon men senare generationer har nog inte varit i närheten av det. Varför har vi slutat? Varför har så många, så fantastiska trädgårdar men låter allt frukt förgås?

   • Okunskap och att det finns att köpa och att vi har råd. När jag bodde i ville hade vi äppelmos året om och plommonkompott (som ingen åt) och saft av klarbär 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.