Inget gratismaterial

Igår såg jag ett inslag på TV4 om en kvinna som minimerar sina sopor. Hon var verkligen hängiven; tygtrasor i stället för hushållpapper, menskopp istället för tampong och bindor, tandborste i bambu som går i komposten. Hon hade många tips, några lättare och några mer utmanande.

Ett av råden sammanfattades: Inga gratisprodukter. Bakom det kryptiska låg en grundläggande filosofi där knepet är att inte ta in sopor i hemmet från början. Det är så lätt att ta emot en gratispenna eller reflex, trots att man egentligen inte behöver. Det där tycker jag lät klokt. Så otroligt mycket onödigt som kommer med hem till mig utan att göra mig lycklig. Att tänka till redan innan, känns väldigt smart. För mig gäller det inte enbart gratissaker och även om jag blivit bättre på att mest köpa det jag behöver, så finns det ju massor av prylar här hemma som är mer än tveksamma.

Jag tror inte att man kan göra alla förändringar på en gång. Men genom att göra en liten förändring i taget blir det stort på sikt. Den här veckan ska jag ta med mig av kvinnans råd och undvika att släpa onödigheter som bidrar till sopor.

Annonser

4 thoughts on “Inget gratismaterial

  1. Det är en klok tanke, att tänka till innan.
    Jag funderade på alla påsar jag använder i butiken när jag köper grönsaker tex efter att ha sett en film där en kvinna hade med sig tygpåsar. Så långt tänkte jag inte gå men jag kom på att jag kan använda dessa påsar till när jag tex tömmer klumpar ur kattlådan. Perfekt liten soppåse för det.

    • Jag har länge haft dåligt samvete för alla platspåsar och tycker att det är en god idé att försöka minska på dem, dvs onödigt användande. Tyvärr har det visat sig att tygpåsar inte är så bra som man gärna tror. Om jag minns rätt behöver man använda en sådan påse ca 400 gånger innan det är mer miljövänligt än en plastpåse. Jag erkänner att jag har massor av tygpåsar – kommer att kräva många livstider innan jag sonat min konsumtion. Bomullsodlingen har en del utmaningar…

      • Hur än man gör så finns det alltid någon hake. Jag har i det närmast slutat att köpa platspåsar i butiken och använder tunnare till soporna. Tackar nej till påse i butiker och lägger det i ryggan eller i medhavd kasse. Thailand är en utmaning, läste idag att 7/11 i Thailand använder 7 miljoner plastpåsar per dag och det stämmer nog för man får en liten påse till absolut allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s