Allt är så orättvist

Jag har länge vetat att livet är orättvist och att jag tillhör en av dem som har det gott en enorm tur. Jag tänker att jag enbart borde glädjas men det är lättare sagt än gjort. Jag känner en mycket stor tacksamhet att enbart glädjas är svårt. Det finns så många andra tankar som stör.

När Estoniabåten sjönk, hade jag åkt med båten veckan innan. Jag mindes allt från resan och jag insåg att jag knappast skulle ha överlevt om jag råkat åka en vecka senare. Det fick mig att tänka en del på liv och död.

Jag har varit frisk större delen av livet, inga allvarligare sjukdomar och få sjukhusbesök. Min bästa väninna dog i cancer när vi var 25 år. Det var så svårt att förstå varför hon inte fick leva.

I min familj har nästan alla sjukdomar. Mina föräldrar har så många olika sjukdomar, många ärftliga och det är min bror som ärver dem. Han som dessutom förlorat sin fru och sitt barn medan jag fortsätter att glida fram på en räkmacka genom livet.

I måndags kunde jag inte låta bli att kolla vilken enorm tur jag hade i fredags. I fredags klockan två åt jag lunch på Kulturhuset vid Sergels torg i Stockholm, jag gick via Akademibokhandeln och mot Åhléns. Utanför Åhléns stannade jag, kollade på klockan och valde mellan en promenad längs Drottninggatan eller strosa genom Åhléns och sedan hem. Jag valde det senare. Klockan var kvart i tre. Hade jag börjat gå på Drottninggatan, i min strosande takt, hade jag hamnat i ett drama. Hade jag stannat till lite extra inne i varuhuset lika så. Nu strosade jag sakta, passerade gatan och gled ner för den nya rulltrappan och ner till gången mot centralen. Längre bort från terrorn var jag inte. Som vanligt en troligt tur.

Samtidigt blir marginalerna mindre. Det otäcka kommer allt närmre. Att se blomsterhavet inne in centrala Stockholm gör det så konkret. Att komma hem och se brorsan visa bilder på fruns och sonens gravstenar som nu kommit på plats gör förslusten så definitiv.

Inte så konstigt att tårarna inte går att stoppa. Trots att jag borde vara glad och lycklig.

Annonser

12 thoughts on “Allt är så orättvist

   • Sjukdom är svårt att påverka, i många fall omöjligt men det är intressant det där med ”tur” för många gånger handlar det om val/hårt arbete. Slumpen då? Finns ”slumpen”? Det där gäckande inslaget i våra liv. Ödet? Något förutbestämt?

   • Ja, jag vet inte. Jag tänker på det mycket men jag tror egentligen att man ska det. Det man gör spelar roll, det är bra med medvetna val men allt är inte våra egna händer.

 1. Jag pratade med barnens pappa om tacksamhet igår. Vi konstaterade vad glada vi är för att vi är friska, har två fina friska barn och att vi kan njuta av livet. Tacksamhet är viktigt för mig. Det finns så mycket att vara tacksam för.

  • Tacksamheten är viktig. Jag tror att jag har ”tränat” på att upptäcka saker att vara tacksam för. Ju mer jag tänker, desto mer ser jag och det är bra.

 2. När man inser hur nära man faktiskt var så kommer det nästan som en chock efteråt. Några hur turen på sin sida och andra tyvärr inte. Finns mycket tacksamhet att känna i vår värld…

  Kram och ha en bra onsdag

 3. Tur att du valde ”rätt väg”. Jag hoppas att du även i ditt fortsatta liv ska ha turen på din sida. Att ha hälsan är väl den största turen en människa kan ha? Så tycker jag, kanske beroende på mitt yrkesval. Sett och träffat så många människor som inte har turen på sin sida när det gäller hälsan.

  Önskar dig en fin påskhelg!

 4. När man varit nära en katastrof kan en del känna skuld för att ha klarat sig undan medan andra fallit offer. Så det är nog förståeligt om du är ledsen. En artikel om sjukdomar jag läste för ett tag sen handlade om att det är väldigt mycket slump vem som drabbas. Man kan leva ett hälsosamt liv men ändå få svåra sjukdomar. Dom som drabbas mår inte heller bättre av att höra att om dom är positiva så kommer det att gå bra.

  • Min så väl en medarbetare till mig som drabbades av cancer. Hon var 28 år då. Hon var så arg, hon hade levt jättesunt, tagit hand om sig själv och drabbades ändå. Hon kände sig lurad och började leva livet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.