Finns det hopp om mänskligheten?

Idag har jag vid två tillfällen tvivlat på mina medmänniskors vett.

Det första gällde den debatt kring fyrverkerier och fyrverkeribranschens beslut om att sluta med vissa produkter. För mig handlar det mest om att en och annan medmänniska borde ta sitt förnuft tillfånga och inte missbruka smällare och raketer. För mig känns det som att de personer som betett sig illa, riktigt uselt beteende, kommer lite väl lätt undan i debatten. Vi människor har, åtminstone hyfsat, kunna få leka med fyrverkerier vid några tillfällen per år. ”Vi”, de allra flesta, har haft vett att hantera det på ett rimligt sätt. Vart tog det vettet vägen? (Sen har jag andra argument till varför vi inte behöver fyrverkerier men den är ett annat ämne).

Det andra tillfället var ikväll när brandlarmet gick på hotellet. Jag for upp, drog på mig kläder, extra mycket varma kläder och tog med mig det viktigaste och skyndade mig ner för trapporna. Andra hade inte lika bråttom. Någon kom ut i trappan barfota. En annan gick ut till uppsamlingsplatsen i t-shirt och ytterligare någon hade en filt över tunna skjortärmar. Ute var det -8 grader. Hur tänker man när man går ut i – 8 grader utan ytterkläder? Jag och ett antal äldre par stod ordentligt påklädda i mössor mm. Andra stod och frös. Jag tycker inte att det krävdes så mycket förstånd för att vira halsduken runt halsen. Att ha det vettet känns ganska rimligt, enligt mig.

Mitt andra exempel drabbar främst dem som saknar vett medan det första även drabbar oskyldiga och oss alla. Men båda gör mig orolig. Jag vill ju gärna tro på mina medmänniskor och att utveckling går framåt. Den tron vill jag inte mista.

img_6544

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s