Höstsonaten

Höstsonaten spelas nu på Göteborgs stadsteater och igår hade jag nöjet att se den. Det är en annorlunda tolkning vilket är väldigt intressant.

Höstsonaten är skriven av Ingemar Bergman och jag tror att det ursprungligen skrev för film. Det handlar om framförallt om en dotter och hennes mor. Modern, en känd konsertpianist, besöker dottern efter att de inte setts på 7 år. Dottern lever i ett äktenskap med en präst som hon inte riktigt älskar och hos dem bor även hennes handikappade syster.

Jag har sett två andra tolkningar, dels Dramaten och dels på Stadsteatern i Stockholm. Så här tyckte jag . Man kan kanske tro att jag älskar pjäsen, men det är nog snarar så att jag har dåligt minne. Men det är jag glad för. Det är verkligen berikande att så se så olika tolkningar.

Göteborgsuppsättningen är stor till formatet, den är vacker och den är fysisk. Scenografin är fantastisk. Det är videoprojektioner som ger nya dimensioner. Den handikappade systern rör sig genom rummet, på väggar, överallt. Det är musik som förstärker stämning och känslor. Den är bitvis drömsk. Den är väldigt mycket och olik hur den brukar gestaltas. Det är väldigt intressant, för mig betyder det mycket men jag inser att det också är krävande, svår att ta till sig, svårare att förstå handling.

Nu gillade jag det mycket. Men om jag inte sett pjäsen tidigare, så hade jag nog inte hängt med i handlingen.

Efter föreställningen var det samtal för de som ville med den konstnärlige ledaren för teatern. Även det var mycket intressant, om än väldigt sent. Vi var en mindre skara som diskuterade våra intryck. Det gav mervärde!

Annonser

2 thoughts on “Höstsonaten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.