Samtal om sorg i grupp

Ikväll var första träffen i en sorgegrupp som jag har gått med i. Vi ska träffas under sex torsdagskvällar. Upplägget är att vi samlas och fikar tillsammans, sedan blir det ett gemensamt pass där vår ledare håller föredrag eller i alla fall ett planerat anförande. Därefter fortsätter vi att samtala i mindre grupper. Det känns jättebra, även om det är många tankar och känslor som dyker upp.

Jag attraherades av definitionen av sorg ”Sorg är en naturlig reaktion på en ofrivillig, förändrad livssituation och sorg behöver få ta tid.” Det handlar om en förlust av något. Det kan vara en person som gått bort, skilsmässa, sjukdom, arbetslöshet eller något annat. Under ”kursen” kommer vi dels att få lära oss mer, få verktyg men även att få tid att prata och lyssna på varandra.

Jag är tacksam att jag så denna kurs och att jag vågade anmäla mig. Det kommer antagligen att blir jobbiga och känslosamma kvällar, men det är ju sorg är.

Annons

12 tankar på “Samtal om sorg i grupp

  1. Sorg är alltid sorg men det kan vara befriande att få samtala med andra personer som är i samma situation. Kanske blir det ömsom skratt ömsom tårar. Så är det ibland när starka känslor är inblandade.

  2. Jag önskar att jag tänkt på något liknande när jag drabbades av en livskris på nittiotalet, ibland behöver man bara prata med andra för att få nya tankar och få dela tankarna. Klokt gjort av dig.

    • Jag tror att just samtalen kommer att bli de svåra, då jag är på annat ställe i sorgeprocess än de andra. Däremot behöver nog alla lära sig mer om sorg då alla drabbat (igenom snitt 44 gånger under en livstid).

  3. Jag hittade mitt stöd i gruppen Vimil på nätet (vi som mist någon mitt i livet). Där fanns både igenkänning och hopp om att det finns en framtid.
    Att möta andra i samma situation, personligen eller på nätet, tror jag kan vara väldigt bra för de flesta. Vad fint att du hittat din grupp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.