Längta mer

Igår skrev jag om längtan. Tack för kommentarer, det har fått mig att tänka till ännu mer.

Kan man känna längtan till något man inte känner till? Eller heter det något annat? Om jag tar mitt exempel med teater, då längtar jag efter att få sugas in en föreställning. Jag längtar efter upplevelsen, känslan, att få nya tankar väckta och att få njuta. Det ger så mycket till mig. Samtidigt skulle jag någon gång vilja besöka en operaföreställning. Men där vet jag inte vad jag kommer att få uppleva. Är det längtan då? Eller är det något man vill, ser fram emot eller liknande ord?

Hur ser förhållandet ut mellan lust och längtan? Visst finns det ett samband. Eller blandar jag ihop dem?

Just nu längtar jag efter sommar och semester. Det vet jag säkert.

 

21 tankar på “Längta mer

 1. Jag tycker att det är oerhört intressant med ord som lust, längtan och saknad. Tack för inlägget som väckte så många tankar.

 2. För mig så känns det en viss skillnad mellan lust och längtan… Längtan, ja, det har jag inte inom räckhåll…. känner jag lust till något är det mer greppbart.

  Jag står inte för förklaringen ovan… det beskriver inte det jag menar… 🙂 Det jag avser med skillnaden kan jag inte riktigt förklara! Knepigt… Du har satt fingret på något intressant… som jag längtar efter att få utrett! 🙂

 3. Det jag kan komma på snabbt är att lust är lite mer begränsat ord och det använder jag ofta tillsammans med fysiska saker. Medans längtan är mer åt det subtila hållet.
  Jag har lust på en man, ja ni kan gissa vad jag tänker då, medans jag längtar efter en man, är något mer obeskrivligt, mer subtilt.
  Fast jag ska fundera mer på detta, tror jag 😀

  • För mig är lust något mer. Ta ett annat exempel än en man så blir ställs fler frågor.
   För mig måste det tex var lustfyllt att gå till jobbet/starta ett nytt projekt eller liknande. Känner jag olust är det fel. Men längtar jag alltid efter det?

   Å andra sidan – längtar jag till något som inte är lustfyllt?

   • Jag håller de dig luta är mycket mer, som att har du lust på ett äpple, där är det verkligen att äpple du vill ha, inte en banan och du vill äta den. Längtar efter ett äpple blir mer för mig att jag önskar jag hade ett äpple någon gång i framtiden. Medans med lust vill man ha den ganska omgående.

    Men om vi sedan tar lustfyllt så då är det för mig något som fyller mig med glädje, en bra känsla, något fysiskt jag vill föra, uppleva mm

    Medans jag kan längta efter att ta den hemska sprutan för att efter det får jag godis. Så jag kan längta till det negativa för att kanske få något positivt efter. Medan jag ser inge lustfyllt att ta den hemska sprutan.

    Det är bra detta det får hjärna att arbeta 😀 Roligt att läsa hur andra och du själv upplever det.

   • Väldigt intressant. Var tvungen att slå upp ordet lust och inser att det är skillnad mellan lust och lusta och att fler ord har olika innebörd.

    Jag menade aldrig att lust och längtan är synonymer. Men jag undrar om det finns ett samband. Och jag undrar om vi ibland tänker längtan när vi menar lust (ej lusta) och tvärt om.

 4. Intressant att smaka på ord. 🙂
  Här säger vi att vi har lust till varann – och menar då något mera än sexuell lust, mer som ett sug efter varandras närvaro. Längtan är mera diffust, tycker jag.

  I tyska minns jag tre längtansord: Sehnsucht, Heimweh (hemlängtan) och Fernweh (”fjärranlängtan”). (Jfr ”Tut weh” = gör ont. )

 5. Längtan och Lust…två härliga ord som i den bästa av världar binder samman varandet 😊 Men inte nödvändigtvis tänker jag 😏

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.