Teknik och illvilja

Teknik kan vara fantastisk. Jag gillar teknik. Däremot ogillar jag företag som nyttjar teknik för att utnyttja mig.

I helgen upptäckte jag problem med att komma åt en e-postadress och försökte uppdatera här bland inställningar i bloggen. Det har tagit en evighet att få allt rätt. Anledningen är att tjänsteleverantörer tex av e-posttjänst och bloggtjänst, vill bestämma hur jag ska ha det. Det går att ändra inställningar men det är svårt. Företagen vill att jag ska lita på dem, deras inställningar, deras val mm. Men så vill jag inte ha det. Jag vill bestämma själv. Jag vill göra val. Mina val.

I morse upptäckte jag en ändrad inställning på telefonen. Återigen är det allt annat än enkelt att göra inställningar som jag vill ha dem. Mycket är förinställt, det kommer obegripliga varningar när jag vill ändra och jag känner inte att jag har kontroll. Det är orimligt svårt att ha kontroll på sin egna val, sin egen integritet.

Jag fattar att företagen vill tjäna pengar på mig. Men det finns gränser. Min integritet är inte till salu, inte eller min valfrihet. Jag är beredd att betala för tjänster men jag vägrar att låta mig utnyttjas. Det här är en utveckling som går åt helt fel håll. Och det är inte tekniken som är felet – det är företagen och girigheten bakom dem.

3 tankar på “Teknik och illvilja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.