Ett område i förändring

Bor i ett lagom trist område norr om Stockholm. Det är en blandning av hyresrätter, bostadsrätter, radhus och villor. Både nytt och gammalt. Ett lugnt område. Här händer inte särskilt mycket.

De senaste veckorna har jag märkt av en förändring. Några av tiggarna på pendeltåget hoppar av vid min station. En kväll mötte jag ett gäng mörkklädda killar som drog om kring planlöst på vägar där ungdomarna inte brukar gå. I fredags morse hade en kvartett farbröder kaffekalas ute i regnet. För mig var deras språk främmande.

Så läste jag om klädinsamlingar och hur lyckliga några av mottagarna blivit. De bodde på ett transitboende/akutboende i mitt område. Människor på flykt som bor här i väntan på annat boende.

Där kom förklaringen. Så klart att farbröderna var vana att träffas utomhus, kanske lite överraskade av det svenska novembervädret. Och killgänget hade förstås ingen aning om var det var, vilka vägar som skulle ta dem någonstans och var svenska ungdomar brukar gå. Det annorlunda beteendet var helt naturligt.

Jag förstår att myndigheter och organisationer inte skyltar med var boendena finns. Men kanske att lite mer öppenhet kunde hjälpa. Kanske att vi som bor i området har något vi kan lära oss, att vi kan hjälpa till.

Jo, lite kan man hjälpa. De söker varma kläder. Främst kläder till tonårskillar. Tyvärr inget som finns hemma hos mig. Men jag är ju listig, så något ska jag nog komma på. Och nästa gång ska jag hälsa på dem!

7 tankar på “Ett område i förändring

      • Är volontär på ett asylboende. Enbart glädje när vi kommer och hjälper till med svenskan, försöker lära dem sticka, spelar spel, leker med barnen, bara är där ett par timmar som omväxling i deras trångbodda vardag.

      • Så intressant! Jag tror att vi måste göra något för att få kontakt. Vi kan inte gå omkring och vara rädda för varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.