Sophies historia

IMG_3357(2)Sophies historia av Jojo Moyes har fått mig att sitta still i solskenet de senaste dagarna. Två, var för sig väldigt intressanta historier vävs samman till en och det blir verkligt bra.

Det handlar om två kvinnor. Den ena utspelar sig vid tiden för första världskriget då en fransyska, Sophie, lever under tysk ockupation. Ett porträtt av kvinnan, målat av hennes man, har en central roll i livet och utvecklingen. Den andra historien handlar om en kvinna, Liv, i nutid (2006) i London. Hon har bundna tillgångar men dåligt med kontanta medel och en av hennes kära ägodelar är en tavla, Sophie. Men det ifrågasätts om hon har rätt till tavla. På så sätt får vi följa Sophies öde och dilemman 2016-2017 från hennes eget perspektiv men även Livs öde och dilemman 2006 och även om de inte är lika så finns likheter i grubblerierna.

Nej, jag ska inte trassla in mig i beskrivningen, ni ska läsa den här boken. Den är välskriven, välkomponerad, fylld av oro och mycket värme och ger ett historiskt perspektiv på levnadsförhållanden och personliga dilemman. Kärlek och girighet finns det också och väldigt mycket medmänsklighet. Det är svårt att lägga ifrån sig boken och jag är tacksam för att jag har många böcker av Jojo Moyes att se fram emot.

6 thoughts on “Sophies historia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s